Kadrić: Naredne dvije godine će odrediti jedan jasniji i bolji put Brčko distrikta (VIDEO)

Dolaskom nove Vlade Brčko distrikta intenzivirale su se aktivnosti oko izgradnje autoputeva, odnosno trasa koje će prolaziti kroz ovu lokalnu zajednicu. Prije svega, riječ je o jednom od najvećih infrastrukturnih projekata u historiji Bosne i Hercegovine i regiona: autoputu Sarajevo-Beograd.

O razvoju saobraćajne infrastrukture u Distriktu smo za Otisak TV razgovarali s Esedom Kadrićem, gradonačelnikom Brčko distrikta BiH.

„Nova Vlada Distrikta se suočila s spoznajama da mi u prethodnom periodu nismo skoro pa ništa poduzimali glede sinkronizacije aktivnosti sa entitetima oko izgradnje autocesta“, procijenio je Kadrić, dodavši da su, stoga, „žurno […] pristupili izmjenama prostornog plana Distrikta Brčkog.“

Kadrić ističe da je Distrikt u saradnji s entitetima „praktično“ priveo kraju višekriterijalnu analizu za autocestu Tuzla-Brčko-Orašje, odnosno Vukosavlje-Bijeljina – trase koje će biti u sastavu buduće autoceste Beograd-Sarajevo, a čije će centralno čvorište biti na prostoru Distrikta Brčko.

„Kontakt tačke su ranije određene. Možda smo mogli uzeti učešće i u tome, međutim, bili smo prilično inertni“, rekao je, dodavši da su tendencije Distrikta da se trase udalje južnije od grada kako bi se izbjegla naseljena mjesta i samim time troškovi za eksproprijaciju i rušenje objekata; te sačuvao integritet svih naseljenih mjesta na području Distrikta Brčko.

Istakao je da je s  načelnicima Tuzle i Orašja te premijerima Posavskog i Tuzlanskog kantona, uputio zajedničku inicijativu ka federalnoj vlasti da se intenziviraju aktivnosti po pitaju autoceste Tuzla-Brčko-Orašje.

Autoput Vukosavlje-Bijeljina se praktično gradi – objasnio je, dodavši da je eksproprijacija od strane Bijeljine izvršena do ivice Distrikta i da su sa brčanske strane također određene kontakt tačke.

„Mi smo uistinu podrška jedni drugima, bilo da se radi o autocestama Republike Srpske ili Federacije BiH“, poručio je.

Kadrić očekuje da će prostorno-planska dokumentacija biti usvojena do kraja ove godine te da će se krenuti s „konkretnijim aktivnostima“ u vezi sa definisanjem trase, parcelacijom i procesom eksproprijacije.

Najavio je i zakon kojim bi se trebali ubrzati navedeni procesi tako da je prognozirao da će se „krajem naredne godine nešto konkretnije i znati i eventualno praktičnije krenuti raditi na ovim dionicama“.

„Konačno, u našem mandatu […] mislim da će doći i do izvođenja radova na području Distrikta Brčko na izgradnji autocesta, što je jako važno za buduće generacije, što je jako važno za ukupnu budućnost Distrikta Brčko, njegov razvoj i sve pozitivne procese koji mogu se voditi na ovom području“, podcrtao je.

Stava je da će i ostale „transportne mogućnosti“ u Distriktu: Luka, željeznica i Savski most; te blizina autoputu Beograd-Zagreb „učiniti Brčko jako povoljnim za ulaganje i investiranje“.

„Također imamo i vrlo motivirajući poreski sistem za investitore; sve to skupa može učiniti da Brčko ima izvjesniju i bolju perspektivu. Naredne dvije godine će odrediti jedan jasniji i bolji put Brčko distrikta“, smatra Kadrić.

Trenutno postoji osam prijedloga za trase autoputeva koji će prolaziti kroz Brčko distrikt, a o najboljim rješenjima trebala bi odlučiti struka.

„Autocesta ulazi na Marković Polju, recimo, kontakt točka, koliko ja znam, negdje iznad Ražljeva ili tom trasom, ovamo se povlači do Boderišta, ide između Brke i Palanke i na Lukavcu je centralna tačka koja se vezuje prema Tuzli, odvaja se dalje dole prema Vukšiću i na Marković Polje“, objasnio je, dodavši da postoji jedna dionica od 10 km koja će biti uslovno zajednička – i autoputa koji dolazi od Banje Luke i ovoga koji dolazi od Tuzle.

„Jedna će izlaziti prema Orašju, druga će ići preko Brčkog prema Bijeljini“, dodao je.

„Željeli smo da ne duplamo. Ipak Distrikt nema veliki teritorij i želja nam je da racionaliziramo iskorištavanje našeg teritorija. Posebno poljoprivrednog zemljišta.“

Kazao je da je Distrikt „odviše mali“ da se kreditno zadužuje za ovako veliki projekat, te poručio da vlast ne planira učešće ni u „finansiranju, niti sutra u održavanju i naplati“, ali da će se, na račun Distrikta, izvršiti eksproprijacija, davanje dozvola i sve pripremne aktivnosti.

„Skoro je pa jedinstven politički stav da mi ne finansiramo ništa od autocesta, nego neka to rade entiteti…“, zaključio je Kadrić.

Cijela emisija
Autorica: Emina Osmić Hajdarević
--