More

  Kadrić i Domić uputili telegram saučešća povodom smrti fra Mirka  Jozića

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Povodom smrti uglednog brčanskog i bosanskohercegovačkog franjevca, fra Mirka Jozića, u ime Vlade Brčko distrikta BiH upućujemo izraze najdubljeg saučešća njegovim srodstvenicima i župljanima, svim franjevcima u Bosni i Hercegovini.Vijest o iznenadnoj smrti fra Mirka Jozića, teologa, filozofa i donedavnog predsjednika Hrvatskog kulturnog društva „Napredak“ u Brčkom, pogodila je sve ljude koji su poznavali ovog velikog čovjeka.

  Imali smo priliku da se sa ovim uglednim svećenikom i filozofom družimo i sarađujemo. Njegova širina i blagost kojom je zračio ostat će zauvijek u našem sjećanju.

  Ovaj ugledni svećenik i kulturni i javni radnik među nama Brčacima također će biti upamćen kao čovjek koji se zalagao za njegovanje kulture dijaloga, međusobnog razumijevanja drugog i drugačijeg. Vrlo često je naglašavao da takav napor vrijedi učiniti jer to vodi ka unapređenju i razvoju društva, kulturnom oplođivanju, a ne njegovoj dekadenciji.

  Ovaj poznati franjevac rođen je 1947.godine u Donjem Vukšiću kod Brčkog. Osnovnu školu završio je u Ulicama i Bukviku, a gimnaziju u Visokom. Uz svećenički poziv uporedo je studirao i bavio se naukom. Teološki fakultet završio je u Ljubljani, Filozofski fakultet u Sarajevu, a doktorirao je filozofiju 1986. u Minhenu.

  Bio je svećenik u Tuzli, profesor u gimnaziji u Visokom, te na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu, ali i gostujući profesor na više evropskih univerziteta.

  U zavičaj se vratio 2012.godine kao župni vikar u Dubravama gdje je službovao do 2016.godine i vikar u Zoviku od 2016.do smrti.

  Široj brčanskoj javnosti ostat će upamćen kao predsjednik Hrvatskog kulturnog društva Napredak, Podružnica Brlko, u razdoblju od 2018. do maja 2022.godine.  

  Još jednom izražavamo saučešće svima koji su poznavali i cijenili fra Mirka Jozića, navedeno je u telegram koji potpisuju Gradonačelnik i dogradonačelnik Esed Kadrić i Anto Domić.

  Otisak.ba

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  twenty eight ÷ seven =