Kadrić: Dva koraka isplate sredstava podrške privredi za očuvanje radnih mjesta

Foto: Arhiva

Poslanici Skupštine Brčko distrikta BiH raspravljali su o realizaciji Programa mjera za sanaciju šteta u privrednim subjektima Brčko distrikta BiH nastalih ograničenjem rada zbog pandemije izazvane virusom korona.

„Odjeljenje za privredni razvoj izvijestilo je parlament da će ići u dva koraka isplate sredstava podrške privredi za očuvanje radnih mjesta“, rekao je predsjednik Skupštine Esed Kadrić. 

Šef Odjeljenja za privredni razvoj sport i kulturu Pero Gudeljević pojasnio je da je zbog primjedbi na predloženu odluku Vlada zatražila da se pripremi nova odluka kojom će biti obuhvaćeni privredni subjekti kojima je zabranjen rad i oni koji su tražili isplatu 30 posto poreza i doprinosa.

„Te dvije vrste privrednih subjekata nisu sporne i  finansijski gledano to je 2,3 miliona KM što ukupno pokriva 75 posto radnih mjesta. Ukoliko Vlada donese tu odluku mi ćemo ići u njenu realizaciju a preostali zahtjevi privrednih subjekata bit će preispitani od strane komisije nakon čega će se donijeti drugi dio odluke“ rekao je Gudeljević.

Usvojene su izmjene i dopune Poslovnika o radu Skupštine koje se odnose na nadležnosti Zakonodavne komisije i Stručne službe Skupštine vezano za utvrđivanje i objavljivanje prečišćenih verzija tekstova zakona.

Razmatran je i u prvom čitanju usvojen Nacrt zakona o izmjeni i dopuni Zakona o planiranju, projektovanju i razvoju Brčko distrikta.

Autor: Skupština Brčko distrikta BiH