More

  Kadrić, Domić, Milić i Filipović složni: Ne koristite Distrikt za bilo kakvo političko sukobljavanje u BiH

  Povodom sve češćeg spominjanja Brčko distrikta BiH u medijima kroz izjave visokih političkih zvaničnika iz BiH te pojedinih predstavnika međunarodne zajednice kao sudbonosnog mjesta za opstojnost Bosne i Hercegovine, mi dolje potpisani izabrani predstavnici vlasti u Brčko distriktu BiH iz reda sva tri konstitutivna naroda podsjećamo sve dobronamjerne i one druge da je Brčko distrikt BiH jedina istinska multietnička zajednica u BiH u kojoj su potpuno i u svim segmentima apsolutno ravnopravni Bošnjaci, Hrvati i Srbi, da ovdje živimo i radimo jedni s drugima, a ne jedni pored drugih.

  Potpuno je jasno da je svim stanovnicima Brčko distrikta BiH od opasnih izjava mnogo potrebnija stabilnost, ekonomski razvoj i realizacija započetih projekata kao što su revitalizacija Luke Brčko,  trasiranje autoputa i plinovoda, izgradnja Centra za zbrinjavanje otpada, izgradnja kružnog prstena za vodosnabdijevanje  jednom riječju projekata koji će u ovom vijeku opredijeliti pravac razvoja distrikta Brčko.

  Mi smo odlučni u namjeri da nastavimo razvijati unutrašnji konsenzus  o ravnomjernom i sveukupnom razvoju Brčko distrikta BiH, kako bismo privlačenjem stranih i domaćih investicija osigurali što više radnih mjesta,viši životni standard, kvalitetniju zdravstvenu zaštitu i povećan obim socijalne brige za ugrožene kategorije stanovnika.

  Pred nama je godina puna izazova u kojoj ćemo se fokusirati na jačanje vladavine prava, demokratskih institucija u Brčko distriktu BiH, borbu protiv korupcije, nastavak reformskih procesa, partnerski odnos  s međunarodnim institucijama, posebno Uredom supervizora za Brčko distrikt BiH.

  Izjave o Brčkom kao opasnom području potpuno su suprotne našoj svakodnevnici. Mi sasvim normalno živimo o čemu mogu posvjedočiti svi koji ovih dana, a posebno tokom večeri posjećuju naš grad.  

  Zbog  zajedničke budućnosti pozivamo sve koji daju zapaljive izjave da ne koriste Brčko distrikt BiH za bilo kakvo političko sukobljavanje u BiH. 

  Takve nepromišljene i neodmjerene izjave otežavaju napore lokalne vlasti za nastavak aktivnosti na razvoju ove specifične jedinice lokalne samouprave kao izvanrednog primjera uspješnog poslijeratnog  suživota.

  U potpisu:

  • Gradonačelnik – mr. Esed Kadrić
  • Zamjenik gradonačelnika – dr. Anto Domić
  • Predsjednik Skupštine – mr. Siniša Milić
  • Potpredsjednik Skupštine – Ivica Filipović

  Čitano

  Povezani članci