More

  Kada će konačno otpočeti odvoz otpada iz Brčkog na regionalnu deponiju u Zvornik?

  - Advertisement -

  Mjesna zajednica Ilićka na svojoj facebook stranici postavila je pitanje, koje je uputila i nadležnima, kada će konačno otpočeti odvoz otpada iz Brčkog na regionalnu deponiju u Zvornik?

  • Naime, upoznati smo sa kompletnom problematikom oko izmještanja postojeće, po svim mogućim kriterijumima divlje i nelegalne deponije, koja bi u prelaznom periodu trebalo da služi kao pretovarno mjesto, gdje bi se otpad sa kompletne teritorije Brčko distrikta presovao i utovarao u posebne kontejnere, te tako upakovan odvozio, opet posebnim vozilima, na regionalnu deponiju sa kojom je potpisan ugovor, a radi se o zvorničkom deponiji. Odvoz bi trebalo da traje do izgradnje Centra za upravljanje otpadom na teritoriji Brčko distrikta. Upoznati smo i sa određenim pomacima u nabavci vozila i pretovarne stanice, kao i sa obaranjem tendera na nivou BiH, što građane Brčkog, a posebno mještane naselja u okolini deponije, ne bi trebalo da interesuje i zbog čega ne bi trebali da pate još jedno ljeto, te vam s tim u vezi postavljamo samo jedno konkretno pitanje na koje očekujemo hitan odgovor.

  Na upit Otiska, iz Odjela za komunalne poslove Vlade Brčko distrikta BiH su odgovorili:

  • Odjeljenje je nabavilo neophodna vozila za transport komunalnog otpada na regionalno odlagalište „Crni Vrh“ u Zvorniku ( tegljač i dvije samokompaktirajuće prikolice). Takođe, završene su aktivnosti oko izrade investiciono tehničke dokumentacije, pribavljanja Odobrenja za građenje, tenderisanje i odabir najpovljnijeg ponuđača za radove na izgradnji pretovarne stanice (rampe) sa koje bi se vršio pretovar komunalnog otpada u navedene samokompaktirajuće prikolice. Obzirom da su navedene predradnje završene, očekujemo skorašnje uvođenje odabranog izvođača radova u posao. Nakon izgradnje pretovarne stanice (rampe) steći će se neophodni uslovi za transport otpada prema regionalnom odlagalištu „Crni Vrh“ u Zvorniku.

  Odgovor je stigao i MZ Ilićka.

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img