More

  Kad političar ide u penziju, ‘otpremaju’ ga sa preko 30.000 KM!

  - Advertisement -

  Naša stranka u Parlamentu Federacije BiH traži usvajanje zakonskih izmjena kojima se smanjuju otpremnine prilikom odlaska u penziju izabranih dužnosnika, nosioca izvršnih funkcija i savjetnika na federalnom nivou vlasti.

  – Kad politički zvaničnik na nivou FBiH odlazi u penziju, on prima otpremninu koja iznosi preko 15.000 KM, u nekim slučajevima i značajno više. Prema važećem zakonu, otpremnina se obračunava tako što se uzme prosječan iznos pet posljednjih plata onoga ko odlazi u penziju. Opštepoznato je da su plate u institucijama FBiH koje se tretiraju ovim Zakonom značajno veće od prosječne plate u FBiH, te smatramo jedino ispravnim barem kod otpremnina postići ujednačenost. Izmjenama koje predlažemo iznos otpremnina funkcionera iznosio bi šest prosječnih plata u Federaciji, što bi bilo oko šest hiljada maraka. Ako funkcioneri smatraju da je ovaj iznos nedostatan, neka se potrude i obezbijede da prosječna plata u FBiH raste brže – kaže Nasiha Pozder.

  Sličnu izmjenu zakona uputio je i Damir Arnaut, također zastupnik Naše stranke ali na državnom nivou. Njegov prijedlog zakona odnosi na institucije BiH čiji zaposlenici, prema važećem zakonu, primaju šest vlastitih prosječnih plata koje su primili prije penzionisanja.

  – Mojim prijedlogom ne bi bili zakinuti vojnici, policajci ili državni službenici, već isključivo političari koji sada primaju otpremnine od preko 30.000 KM. Moj zakon maksimalan iznos otpremnine smanjuje na oko 11.000 KM, odnosno trećinu trenutnog maksimuma – kaže Arnaut. 

  – Ovo je, inače, treći put da predlažem isti zakon. Oba prethodna puta je prošao u Predstavničkom domu, ali je pao u Domu naroda gdje SNSD i HDZ imaju kontrolni paket koji im je omogućila SDA – dodaje državni poslanik Naše stranke.

  Oba ova prijedloga uvažavaju ekonomsku i socijalnu realnost u Bosni i Hercegovini te pokazuju odgovoran pristup prema budžetskim sredstvima i očekivanjima građana.

  Izvor: Depo.ba/Otisak

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  ÷ seven = one