More

  Kad će se riješiti pitanje funkcionisanja pijaca u Brčkom?

  Pitanje je na koje odgovor treba da daju mnogo viši nivoi vlasti od Kancelarije za upravljanje javnom imovinom.

  - Advertisement -

  Prema podacima dobijenim u Kancelariji za upravljanje javnom imovinom Brčko distrikta, za zakup tezgi na buvljoj pijaci, pijaci na Klancu i zelenoj pijaci zakupci za zakupnine na mjesečnom nivou plate oko 10.000 konvertibilnih maraka. Goran Kovačević, osoba nadležna za gazdovanje pijacama, rekao nam je da se novac za zakupnine izdvaja na osnovu Pravilnika koji je usvojen još 2004. godine.

  „Na zelenoj pijaci za tezgu se dnevno izdvoji jedna konvertibilna marka uz mjesečnu rezervaciju od 10 maraka. Na buvljoj pijaci tezga se plaća četiri marke uz mjesečnu rezervaciju od 20 maraka, dok se na pijaci na Klancu dnevno plaća 1,5 maraka po dužnom metru tezge“, precizirao je Kovačević.

  On je govoreći o eventualnom uređenju pijaca u Brčkom podsjetio da je obezbijeđena tehnička dokumentacija za uređenje pijace na Klancu, na kojoj se trenutno izvode radovi na ogradi, dok bi se uređenje preostale dvije pijace moglo završiti bez tih dozvola, čime bi se stvorili preduslovi za njihovo normalnije funkcionisanje.

  „Svojevremno je obezbijeđena tehnička dokumentacija za rekonstrukciju pijace na Klancu, što je podrazumjevalo izgradnju nove infrastrukture i izradu ograde, što tada nije urađeno. Mi trenutno raspolažemo sa 11.000 maraka i očekujemo da će u par narednih nedjelja pijaca biti ograđena. To će nam omogućiti da lakše upravljamo ovim objektom“, podsjetio je Kovačević.

  On nije mogao reći kada će pitanje uređenja sve tri pijace biti pozicionirano u budžetu, pošto bi za uređenje ova tri atraktivna prostora trebalo izdvojiti oko 200.000 maraka.

  „Regulisanje trgovine, posebno na pijaci na Klancu nije stvar koju može urediti ova kancelarija. To je pitanje u nadležnosti više odjeljenja i institucija u Distriktu, odnosno kvalitetnijeg pristupa rješavanju problema pijace. U našoj nadležnosti je samo dio unutar ograđenog prostora“, rekao nam je Kovačević.

  Kad će se sveobuhvatno riješiti pitanje funkcionisanja pijaca u Brčkom na kojima hljeb zarađuje više stotina porodica, pitanje je na koje odgovor treba da daju mnogo viši nivoi vlasti od Kancelarije za upravljanje javnom imovinom.

  U tom pogledu svakako treba koristiti iskustva susjednih lokalnih zajednica koje su upravljanje pijacama prepustile javnim preduzećima formiranim za gazdovanje tim prostorima. Za takav korak prvenstveno je potrebna politička volja. Time bi se svakako riješilo i pitanje prodaje na neprikladnim prostorima kako u gradu, tako i u blizini pijace na Klancu. To bi označilo i smanjenje mogućnosti da se, kao što je to bilo u nekoliko navrata na pijaci na Klancu, dešavaju saobraćajne nesreće sa smrtnim posljedicama.

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  5 + four =