Kabinet gradonačelnika: Sastanak s ministrom Rajčevićem i rektorom Kulićem o Ekonomskom fakultetu u Brčkom

  O unapređenju rada Ekonomskog fakulteta u Brčkom Univerziteta u Istočnom Sarajevu kao i problemima u njegovom funkcionisanju danas su u Gradskoj vijećnici u Brčkom razgovarali gradonačelnik Distrikta Siniša Milić, ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo u Vladi Republike Srpske Srđan Rajčević, rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr. Milan Kulić i dekan Ekonomskog fakulteta u Brčkom dr. Lazar Radovanović.

  Gradonačelnik Siniša Milić istakao je da prisustvo ministra Rajčevića i rektora Kulića u Brčkom svjedoči o snažnoj podršci unapređenju rada Ekonomskog fakulteta koji egzistira na području Distrikta dugi niz godina te da je na taj način iskazana podrška kvalitetnom visokom obrazovanju kao važnom segmentu za ostanak i opstanak ljudi na ovom području, naročito mladih.

  „U tom smislu smo razgovarali o tome kako da unaprijedimo rad Ekonomskog fakulteta. Od posebne važnosti je inoviranje studijskih programa. Dogovorili smo se da zajednički radimo na tome i da od 2021. akademske godine imamo novi studijski program, koji će biti privlačan ne samo za mlade iz Brčkog, već i šire“, istakao je Milić i dodao da je važna vijest da je Ekonomski fakultet konačno upisan i u registar visokoškolskih ustanova, čime je jedan od velikih problema koji je opterećivao rad i funkcionisanje ovog fakulteta riješen.

  Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo u Vladi Republike Srpske Srđan Rajčević naglasio je da je Republika Srpska krenula u sveobuhvatnu reformu visokog obrazovanja koja, prije svega, podrazumijeva podizanje kvaliteta i to, kako je naveo, po tri dobro poznata osnovna principa: modernizacija, racionalizacija i internacionalizacija.

  „Mi se kao Vlada držimo tih principa i pred nama su u parlamentarnoj proceduri novi zakon o visokom obrazovanju i po prvi put zakon o osiguranju kvaliteta u visokom obrazovanju. Mislim da smo prvi nivo vlasti u BiH koji se odlučio na ovako krupne korake, a to proističe iz činjenice da smo svi u Republici Srpskoj svjesni da bez kvalitetnog visokog obrazovanja nema budućnosti. Zato nastojimo da sve organizacione jedinice oba javna univerziteta u Republici Srpskoj ojačamo, da podignemo kvalitet nastavnog procesa, a to podrazumijeva i Fakultet u Brčkom“, naglasio je ministar Rajčević.

  On je dodao da Vlada Republike Srpske smatra strateški bitnim svoje prisustvo u Brčkom i istakao da će Republika Srpska učiniti sve da svoje strateške interese u Brčkom dugoročno očuva, što podrazumijeva i očuvanje sistema visokog obrazovanja.

  „Razgovarali smo i o trajnom smještaju Ekonomskog fakulteta. Došli smo određenih ideja i modaliteta. Prije svega bih da izrazim zahvalnost gradonačelniku Miliću, koji je puno uradio za Ekonomski fakultet. Uradili smo projekcije u vezi s trajnim smještajem i nadam se da će i to pitanje biti riješeno do početka akademske godine“, zaključio je Rajčević.

  Govoreći o temi smještaja Ekonomskog fakulteta gradonačelnik Milić je naveo da se ovaj fakultet trenutno nalazi u javnim prostorima koji su u vlasništvu Brčko distrikta BiH. „Mi smo sad u proceduri regulisanja statusa tih prostorija. U ovom trenutku rješavamo pitanje smještaja u postojećim prostorijama na osnovu prijedloga o specijalnoj pogodbi, koja bi podrazumijevala da ovaj fakultet bude smješten tu gdje jeste na osnovu ugovora o zakupu pod povoljnim uslovima. Pojavila se ideja da Fakultet trajno riješi pitanje egzistencije u vlastitim prostorijama i narednih dana razmotrit ćemo i donijeti nabolje rješenje u interesu opstanka Fakulteta“, pojasnio je Milić.

  Rekotor Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Milan Kulić istakao je da je Ekonomski fakultet u Brčkom jedan od 17 članova Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

  „Modernizacija nastavnih planova i programa veoma je važna kao i njihovo prilagođavanje savremenim univerzitetima u okruženju. Inicijativa o uvođenju novog studijskog programa kreće s Ekonomskog fakulteta i dolazi na Senat. Prije toga neophodno je napraviti elaborat o opravdanosti osnivanja novog studijskog programa, koji ide prema Ministarstvu i Savjetu za visoko obrazovanje i ja se nadam, ako na vrijeme krenemo, da ćemo od 2021/2022. akademske godine imati novi program na Ekonomskom fakultetu. To mora biti moderno i atraktivno i nadamo se da ćemo na taj način vratiti dio studenata koji odlaze u druge zemlje na studiranje“, zaključio je Kulić. 

  Autor: Kabinet gradonačelnika Brčko distrikta BiH
  --