More

  Južna Amerika je korak bliže eskalaciji: Maduro potpisao zakone za pripajanje dijelova Gvajane

  - Advertisement -

  Prvi čovjek Venecuele Nicolas Maduro potpisao je šest ukaza kojima se ozvaničavaju mjere koje predstavljaju uvod u pripajanje dijela teritorije Gvajane.

  Kako je naveo Maduro, odluke predstavljaju korak ka odbrani onoga što je Maduro nazvao historijskom teritorijom Essequiba.

  “Ozvaničene su odluke o stvaranju sveobuhvatne odbrambene zone Gvajana Esequiba sa tri sveobuhvatna područja i 28 sektora razvoja. Osim toga, ratificirana je distribucija nove mape Veneceuele koja uključuje i ovaj dio teritorije”, rekao je Maduro.

  U govoru, Maduro je zatražio i podršku svih građana za ovaj čin.

  “Tračim podršku naroda i Bolivarskih nacionalnih oružanih snaga (FANB) da u miru napreduju ka velikom cilju kako bi naša Venecuela zadržala kompletnu mapu i napredovala u miru, nastavljajući svoj put slave i jedinstva”, poručio je.

  S druge strane, predsjednik Venecuele je pozvao naroda da osudi desničarske grupe koje su, suprotno nacionalnim interesima, stale na stranu Gvajane.

  “Izdaja domovine. Pozivam narod da ih razotkrije u svakoj ulici, u svakoj zajednici. Dosta je bilo izdaje i petih kolona”, naglasio je Maduro.

  Istovremeno, Maduro je kritizirao i stav generalnog sekretara Organizacije američkih država Luisa Almagra koji se priklonio stavu Gvajane.

  “Nikada se nećemo predati sjevernoameričkom imperijalizmu. Nemojte griješiti u vezi Venecuele”, zaključio je Nicolas Maduro.

  Otisak.ba

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  five × = 50