Jutros je na Ahiret u 43-oj godini preselio Sead ef. Hodžić

  Nekoliko bliskih prijatelja rahmetli efendije Seje nam je potvrdilo da će dženaza ovome dobrom insanu biti klanjana sutra iza podne-namaza na Ivicima.

  Rahmetli Sead ef. Hodžić

  U Brčkom je kao munja prostrujala vijest da je jutros u 43-oj godini na Ahiret preselio prof. Sead-efendija Hodžić, imam džamije na Klancu u Brčkom.

  Više poziva upućeno je redakciji Otiska sa pitanjem da li znamo je li tačna informacija da je preselio efendija Sejo?

  - Reklama -

  Nažalost, informacija je tačna. Nekoliko bliskih prijatelja rahmetli efendije Seje nam je potvrdilo da će dženaza ovome dobrom insanu biti klanjana sutra iza podne-namaza na Ivicima.

  Sead-efendija, sin Halila i Nadire rođene Čandić, rođen je 7. oktobra 1974. godine u Šatorovićima kod Brčkog. Mekteb je pohađao pred muallimom Muhamed-efendijom Bašićem, kao i osnovnu školu u rodnom mjestu.

  Gazi Husrev-begovu medresu i Fakultet islamskih nauka završio je u Sarajevu. Diplomski rad na fakultetu odbranio je na temu „Sultan Abdul-Aziz, njegovo vrijeme i džamije u Bosni i Hercegovini“.

  Sead-efendija je radio, godinu dana, honorarno kao imam 1995/96. u džematu Avdibašići, Medžlis IZ Tuzla, zatim dvije godine, od septembra 2000. do septembra 2002, kao vjeroučitelj u školama u Brčko distriktu.

  Prvi džemat u kojem aktivno radi od 1. septembra 2002. godine u svojstvu imama, hatiba i muallima je Brezovo Polje. Istina, bilo je ovo veoma složeno i teško vrijeme. Naime, ovo je vrijeme povrataka Brezopoljaca u rodno mjesto, koji su punih deset godina kao prognanici živjeli u izbjeglištvu na području slobodnih brčanskih teritorija, Tuzlanskog kantona i zemalja diljem svijeta.

  Sead-efendija se veoma brzo snašao u novoj sredini, te angažovao džematlije na mnogim poslovima, kao: renoviranje imamskog stana i mekteba u kojem će stanovati i organizirati vjerski život, čišćenje i otkopavanje temelja srušenih džamija u toku agresije na R BiH, i to temelja Azizije 7. maja 2003, dok su zvanični radovi na izgradnji Begove džamije počeli 29. juna 2003. godine, čišćenje i ograđivanje harema, izgradnja Begove džamije čije otvorenje je bilo 30. jula 2005. godine, izgradnja gasul-hane 2008-2010, početak izgradnje Azizije džamije 4. septembra 2007. godine.

  Bio je aktivan u organizacionom odboru vjerske, kulturne i sportske manifestacije Brezopoljsko kulturno ljeto – koja se održava u julu mjesecu svake godine. Redovno je u znak sjećanja na progon Brezopoljaca 17. juna 1992. godine obilježavao manifestaciju pod nazivom Dani bola u Brezovom Polju.

  Preuzeo je novoformirani džemat Klanac gdje je dao nesebičnu podršku na izgradnji i uređenju džamije.

  Iza efendije Seada ostala je supruga Emina, sin Harun, kćerka Nadija, otac Halil, majka Nadira te braća Nedžad i Senad.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  nine × = 45