More

  Jutros je na Ahiret u 43-oj godini preselio Sead ef. Hodžić

  Nekoliko bliskih prijatelja rahmetli efendije Seje nam je potvrdilo da će dženaza ovome dobrom insanu biti klanjana sutra iza podne-namaza na Ivicima.

  U Brčkom je kao munja prostrujala vijest da je jutros u 43-oj godini na Ahiret preselio prof. Sead-efendija Hodžić, imam džamije na Klancu u Brčkom.

  Više poziva upućeno je redakciji Otiska sa pitanjem da li znamo je li tačna informacija da je preselio efendija Sejo?

  Nažalost, informacija je tačna. Nekoliko bliskih prijatelja rahmetli efendije Seje nam je potvrdilo da će dženaza ovome dobrom insanu biti klanjana sutra iza podne-namaza na Ivicima.

  Sead-efendija, sin Halila i Nadire rođene Čandić, rođen je 7. oktobra 1974. godine u Šatorovićima kod Brčkog. Mekteb je pohađao pred muallimom Muhamed-efendijom Bašićem, kao i osnovnu školu u rodnom mjestu.

  Gazi Husrev-begovu medresu i Fakultet islamskih nauka završio je u Sarajevu. Diplomski rad na fakultetu odbranio je na temu „Sultan Abdul-Aziz, njegovo vrijeme i džamije u Bosni i Hercegovini“.

  Sead-efendija je radio, godinu dana, honorarno kao imam 1995/96. u džematu Avdibašići, Medžlis IZ Tuzla, zatim dvije godine, od septembra 2000. do septembra 2002, kao vjeroučitelj u školama u Brčko distriktu.

  Prvi džemat u kojem aktivno radi od 1. septembra 2002. godine u svojstvu imama, hatiba i muallima je Brezovo Polje. Istina, bilo je ovo veoma složeno i teško vrijeme. Naime, ovo je vrijeme povrataka Brezopoljaca u rodno mjesto, koji su punih deset godina kao prognanici živjeli u izbjeglištvu na području slobodnih brčanskih teritorija, Tuzlanskog kantona i zemalja diljem svijeta.

  Sead-efendija se veoma brzo snašao u novoj sredini, te angažovao džematlije na mnogim poslovima, kao: renoviranje imamskog stana i mekteba u kojem će stanovati i organizirati vjerski život, čišćenje i otkopavanje temelja srušenih džamija u toku agresije na R BiH, i to temelja Azizije 7. maja 2003, dok su zvanični radovi na izgradnji Begove džamije počeli 29. juna 2003. godine, čišćenje i ograđivanje harema, izgradnja Begove džamije čije otvorenje je bilo 30. jula 2005. godine, izgradnja gasul-hane 2008-2010, početak izgradnje Azizije džamije 4. septembra 2007. godine.

  Bio je aktivan u organizacionom odboru vjerske, kulturne i sportske manifestacije Brezopoljsko kulturno ljeto – koja se održava u julu mjesecu svake godine. Redovno je u znak sjećanja na progon Brezopoljaca 17. juna 1992. godine obilježavao manifestaciju pod nazivom Dani bola u Brezovom Polju.

  Preuzeo je novoformirani džemat Klanac gdje je dao nesebičnu podršku na izgradnji i uređenju džamije.

  Iza efendije Seada ostala je supruga Emina, sin Harun, kćerka Nadija, otac Halil, majka Nadira te braća Nedžad i Senad.

  SourceOtisak.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  five + four =