More

  JP Putevi Brčko: Plaćanje usluga parkiranja zakonska dužnost

  'Neplaćanjem usluga parkiranja izlažete se riziku vođenja sudskog postupka, što podrazumijeva dodatne troškove i zakonom propisane zatezne kamate', istaknuto je iz ovog preduzeća.

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Članom 162. Zakona o izmjeni i dopuni Zakona o komunalnim djelatnostima i Odlukom o načinu organiziranja, upravljanja i korištenja javnog parkirališta u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine, reguliran je način naplate usluge parkiranja, i svi korisnici javnih parking površina dužni su plaćati parkiranje prema važećem cjenovniku za sve zone naplate, od ponedjeljka do petka od 07:00 do 21:00 sat, i subotom od 07:00 do 14:00 sati, navedeno je u četvrtak u obavještenju iz Javnog preduzeća “Putevi Brčko”.

   “Neplaćanjem usluga parkiranja izlažete se riziku vođenja sudskog postupka, što podrazumijeva dodatne troškove i zakonom propisane zatezne kamate”, istaknuto je iz ovog preduzeća.

  Ovaj zakon na snazi je od 2013. godine.

  Presuda Apelacionog suda

  Odlukom Apelacionog suda Distrikta, 29. septembra ove godine, utvrđena je nestatutarnost i nezakonitost Odluke “Puteva Brčko” o načinu organiziranja, upravljanja i korištenja javnih parkirališta i Cjenovnika usluga parkiranja u Distriktu.

  Apelacioni sud je utvrdio neusklađenost Odluke “Puteva Brčko” [doplatna karta] i Cjenovnika kojim je propisana cijena doplatne karte sa Statutom, Zakonom o komunalnim djelatnostima i Zakonom o obligacionim odnosima Distrikta, kao i neusklađenost Odluke [blokiranje i deblokiranje, prinudno premještanje i čuvanje prinudno premještenih vozila] i Cjenovnika kojim su propisane cijene blokiranja i deblokiranja vozila te premještanja i čuvanja vozila na odlagalištu sa Statutom, Zakonom o komunalnim djelatnostima, Zakonom o obligacionim odnosima i Zakonom o vlasništvu i drugim stvarnim pravima Distrikta.

  ‘Oboren’ Zakon

  Na sjednici 15. novembra ove godine Skupština Distrikta je “oborila” Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o komunalnim djelatnostima u prvom čitanju.

  Protiv izmjena i dopuna ovog zakona glasalo je 14 zastupnika, osam ih je bilo za, a tri uzdržana.

  Protiv su bili zastupnici Stranke demokratske akcije [SDA], Saveza za bolju budućnost [SBB], Stranke za Bosnu i Hercegovinu [SBiH], Socijalističke partije [SP], Partije demokratskog progresa [PDP] te nezavisni zastupnici Adnan Drapić, Branislav Marković, Alija Denjagić i Ćazim Dačaj.

  Za su bili zastupnici Saveza nezavisnih socijaldemokrata [SNSD], koalicije Srpska demokratska stranka-Narodni demokratski pokret [SDS-NDP] i Brčanskog demokratskog pokreta [BDP], dok je Hrvatska demokratska zajednica Bosne i Hercegovine [HDZ BiH] bila uzdržana.

  Glasanju nisu prisustvovali zastupnici Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine [SDP BiH], Hrvatske seljačke stranke [HSS] te po jedan zastupnik SNSD-a i koalicije SDS-NDP.

  Ispoštovati sudsku presudu

  Predsjednik Skupštine Esed Kadrić [SDA] tada je u izjavi medijima kazao da “ponekad postoji potreba da se usaglašavaju određeni politički stavovi u vezi sa propisima”.

  “Zakon o komunalnim djelatnostima nije usvojen iz razloga što smo cijenili da je nužno da se u prvom koraku ispoštuje sudska presuda. Ovim prijedlogom ta presuda nije ispoštovana. Nije bilo drugačijeg izlaza iz ove tačke dnevnog reda, iako sam predlagao da se ona povuče”, izjavio je on, dodavši da vjeruje “da ćemo brzo doći do rješenja da inkorporiramo sve elemente sudske presude, kako bi Javno preduzeće moglo nastaviti svoju djelatnost pružanja usluga parkinga”.

  U ime Vlade Distrikta, koja je predlagač ovog zakona, šef Odjela za komunalne poslove Mićo Stevanović kazao je tada u izjavi medijima da se “ovdje očigledno radi o nerazumijevanju nekih ljudi”.

  “Prijedlog Zakona je na Vladu upućen skoro mjesec dana prije nego što je pročitana apelaciona presuda. I on kao takav je urađen u skladu sa smjernicama koje je prethodna vlada donijela, i nije mogao biti napravljen ni na jedan drugi način, osim u skladu sa smjernicama koje je ova vlada preuzela”, izjavio je on, dodavši da je Vlada nakon presude bila stava da Zakon proslijedi u skupštinsku proceduru, gdje bi se amandmanskim djelovanjem ispravio u drugom čitanju.

  Istakao je da se u predloženom Zakonu sa presudom treba uskladiti samo član koji se tiče doplatnih karata.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceOtisak.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  17 − twelve =