JP Komunalno Brčko: Od danas normalizovano vodosnabdijevanje sa izvorišta Stjepkovica

Foto: Arhiva

Redakciji portala Otisak.ba se obratio zabrinuti čitalac navodeći da stanovnici naselja koja se snabdijevaju vodom sa izvorišta Stjepkovica preko Bukvičkog platoa tri dana nemaju uredno snabdijevanje vodom.

“Da li je normalno da JP Komunalno Brčko, koje upravlja ovim vodovodom, tri dana ne može da otkloni kvar na lokalnoj vodovodnoj mreži u vrijeme epidemije? Kako mještani tih naselja mogu normalno da održavaju osnovnu higijenu”, napisao je u svom obraćanju.

Stjepkovica glavni izvor vodosnabdijevanja naselja u jugozapadnom i zapadnom dijelu Distrikta

Odgovor od Komunalnog preduzeća glasi da je od danas normalizovano vodosnabdijevanje u svim naseljima koja se snabdijevaju vodom sa sistema „Stjepkovica“, te da ni njima, kao ni mještanima, nije u interesu usporeno vodosnabdijevanje na tom području budući da objekti vodovodnog sistema izvorišta “Stjepkovica” predstavljaju  glavni izvor vodosnabdijevanja za naselja u jugozapadnom i zapadnom dijelu Brčko distrikta BiH, a sa kojeg se snabdijevaju naselja: Vujičići, Gajevi, Donji i Gornji Bukvik, Lukavac, Gornji i Donji Vitanovići, Bukovac, Ulović, Gornja i Donja Skakava, Gornji i Donji Vukšić i Ulice.

Naveli su i da dužina vodovodnog sistema (transportnih i distributivnih cjevovoda) iznosi oko 140 km te da vodovodni sistem opskrbljuju dva bunara, kapaciteta oko 15 l/sec.

“Proteklih dana, uslijed povećane potrošnje vode, dolazilo je do pada pritiska i smanjenja količine vode u sistemu, čiji vodni objekti su na različitim visinskim kotama, te smo apelovali na korisnike da racionalno troše vodu i prijave ukoliko imaju saznanja o neregistrovanoj i neracionalnoj potrošnji vode. Problemi su naročito bili izraženi u naseljima tzv.  Bukvičkog platoa.”

Napomenuli su i da se u bliskoj prošlosti sa ovog vodovodnjog sistema vršilo snabdijevanje samo naselja Stjepkovica i Prijedor. Naknadno, kroz humanitarne projekte, kao i sredstvima pojedinaca, stvoreno je minimum uslova za uključenje u sistem vodosnabdijevanja i ostalih navedenih naselja.

“JP Komunalno Brčko je ovaj lokalni vodovodni sistem preuzelo u izvedenom stanju, bez mogućnosti uticaja na sam tok građenja i spajanja sistema u cjelinu, te vrši tekuće održavanje sistema, ali ne i investiciono.

Na osnovu izrađene hidrauličke analize funkcionalnosti rada postojećeg vodovodnog sistema, Odjeljenje za komunalne poslove Vlade Brčko distrikta BiH u narednom periodu vršiće razvoj, nadogradnju i proširenje ovog vodovodnog sistema”, dodali su iz Komunalnog preduzeća.

Novinarka: Azra Bijedić
--