More

  JP Komunalno Brčko: Dnevno do 100 naloga za isključenja struje

  Krajem marta Javno preduzeće “Komunalno Brčko” pozvalo je potrošače da do početka aprila izmire dugovanja za električnu energiju i najavilo akciju isključenja svih dužnika.

  – Definitivno od ove sedmice počinjemo isključenja koja ćemo raditi po čitačkim kodovima. Na isključenjima će raditi četiri do pet ekipa, a dnevno ćemo izdavati do 100 naloga za isključenja. Inače, svaki mjesec radimo sa jednom ekipom i na mjesečnom nivou imamo 600 do 800 naloga, što znači da smo isključivali samo hronične neplatiše – kaže Enesa Nikšić, šef Službe za odnose sa kupcima JP „Komunalno Brčko”.

  Ona pojašnjava da će isključenjima biti obuhvaćeni svi dužnici, pravna i fizička lica, bez obzira na visinu duga, jer Preduzeće mora na vrijeme da izmiri svoje obaveze prema dobavljačima i izbjegne plaćanje zateznih kamata.

  – Mi smo do sada kupcima ostavljali mogućnost da visoke račune koji nastanu tokom zime, kada se struja najviše troši za zagrijavanje, izmire u periodu kada je potrošnja znatno manja i kada je struja jeftinija. Pošto je ove godine januar bio veoma hladan, mi nismo isključivali potrošače, bez obzira na dug, i stvorila se masa kritičnih potraživanja koje moramo naplatiti, jer Preduzeće mora izmiriti svoje obaveze prema dobavljaču električne energije – kaže Nikšićeva.

  Ona pojašnjava da “Komunalno Brčko” nije isključivalo struju velikom broju kupaca kod kojih su mjesečni računi iznosili od 30 do 50 KM, ukoliko ne duguju više od pet računa, ali da će sada i oni biti obuhvaćeni ovim vidom prinudne naplate.

  – Troškovi ponovnog priključenja su 65 KM za kupce koji su isključeni na brojilu, a 130 KM za kupce isključene na električnom stubu, što dodatno opterećuje potrošače. Zbog toga smo im, iako je svaki račun istovremeno opomena, uputili javni poziv da izmire svoja dugovanja, jer će tako izbjeći plaćanje dodatnih troškova i zateznih kamata. Osim toga, kupci koji budu isključeni sa elektro mreže, iako izmire svoje obaveze, ne mogu biti uključeni istog, već tek narednog dana – kaže Nikšićeva.

  U JP “Komunalno Brčko” kažu da u osnovi imaju zadovoljavajući procenat naplate za utrošenu električnu energiju koji se u prosjeku kreće oko 97,50, ali da je u kritičnom, zimskom perodu, ovaj prosjek znatno niži i kreće se od 91 do 94 odsto.

  Posebnim programom Vlada Brčko distrikta pomaže socijalno ugroženim licima subvencionisanjem dijela troškova električne energije. U prošloj godini na ime te subvencije JP “Komunalnom Brčko” uplaćeno je 700.000 KM za 12.310 osoba u stanju socijalne potrebe. Ovim novcem plaćeni su troškovi računa za struju u iznosu od 56,85 KM za svakog korisnika iz ukupno šest socijalnih kategorija.

  Subvencije za socijalne kategorije

  Pravo na subvenciju Vlade za troškove električne energije imali su penzioneri sa penzijama do 326 KM koji su prethodne godine ostvarili pravo na jednokratnu novčanu pomoć. Nezaposlena lica sa Zavoda za zapošljavanje, djeca bez roditeljskog staranja, porodice djece sa posebnim potrebama, RVI i mirnodopski invalidi sa invalidninama do 326 KM i slijepa lica, korisnici dodatka za negu i pomoć drugog lica koji su korisnici samo ovog prava.

  SourceBlic.rs

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  fifty four − = 44