More

  Još uvijek niko ne zna kolika je Bosna i Hercegovina

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Godinama je trajala trakavica oko objave rezultata popisa stanovništva u Bosni i Hercegovini. Rezultati su objavljeni, mada uz osporavanja.

  Ako znamo koliko nas ima, onda smo još uvijek daleko od “dogovora” o veličini države.

  Tako ćete na web prezentaciji Predsjedništva Bosne i Hercegovine pročitati podatak o površini države od 51.209,00 km², na stranici Vijeća ministara “tvrde” da je površina zemlje 51.197 km². Svoju “teoriju” koja se razlikuje od prethodne dvije ima Ministarstvo vanjskih poslova – površina BiH, prema podacima s njihove internet stranice, je 52.280 km².

  A šta kažu stručnjaci?

  “Dakle, prvi put kao geograf se susrećem da je u površinu jedne države ubrojana i akvatorija mora. Inače se ona ne ubraja, nego se u površinama zemalja daje samo površina kopna. Ovaj problem disporcije između ranijih i sadašnjih površina jeste s kojih se to karata mjerilo”, pojasnio je geograf Muriz Spahić, govoreći za N1.

  On je kazao da su različiti podaci i na razini entiteta, ali i na razini koju predstavlja Brčko distrikt.

  “Dakle, postoji totalna neusaglašenost površina entiteta i distrikta Brčkog u sumarnom okviru da je to više od ovih površina o kojima sam govorio, bilo da je to 51.129 ili 51.209,2 kilometra kvadratnih”, dodao je Spahić.

  Podaci će se morati usaglasiti jer će i to biti samo jedno od pitanja u Upitniku EU o prijemu naše zemlje za članstvo.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceN1

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  − one = 5