Još jedan apel: Pandemija se širi, neophodno da svi poštujemo zaštitne mjere

Šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta BiH Akif Pezerović na današnjoj konferenciji za medije kazao je da se na području Distrikta epidemiološka situacija i dalje pogoršava.

„U posljednja 24 sata imamo četiri pozitivna slučaja na virus korona. Za vikend smo imali deset pozitivnih osoba tako da je trenutno registrovano 65 pozitivnih osoba na COVID-19 u Brčkom, a od toga 37 su aktivni slučajevi. Od ova četiri lica uglavnom se radi o osobama mlađe dobi. Osam lica je hospitaliziranih u bolnici, a u subotu je primljena jedna ženska osoba s upalom pluća. Također, posljednji podaci nam govore da je jedna osoba i dalje u teškom stanju i to je osoba koja je imala moždani udar i nalazi se na respiratoru. Ostali su relativno u dobrom stanju. Ukupan broj lica koji su pod zdravstvenim nadzorom je 261“, kazao je Pezerović.

„23. marta registrovane su prve dvije osobe u Distriktu koje su bile pozitivne na COVID-19. Od tada je polako broj pozitivnih rastao sve do 1. maja kad ih je bilo ukupno 20, a od 1. maja, pa više od mjesec i po, nismo imali pozitivnih na korona virus. Međutim, od 17. juna stanje ponovo počinje da se pogoršava i trenutne brojke govore da stanje nije dobro i da se radi o širenju pandemije“, naglasio je Pezerović.

Šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge još jednom je uputio apel građanima da se pridržavaju naredbi i mjera jer, kako ističe, situacija je ozbiljna i ne bi bilo dobro da izmakne kontroli.

Autor: Vlada Brčko distrikta BiH