More

    Jeste li znali da i Hrvatska ima svoj “Bermudski trokut”?/FOTO

    - Advertisement -

    Za zemljopisni-sociološki pojam Bermudski trokut malo ko nije čuo. Čak i ako ga ne mogu precizno smjestiti na karti, mnogima te dvije riječi izazivaju strah, nelagodu, ali i neodoljivu znatiželju. Ovaj dio Atlantskog oceana navodno od 15. stoljeća „guta“ brodove, avione i njihove putnike, a često bez suvislog objašnjenja i traga.

    Ali, jeste li znali da i Hrvatska ima svoj „bermudski trokut“? On se nalazi između otoka Jabuka, Brusnik i Svetac, na području na kojem, prema nekim svjedočanstvima, kompas jednostavno poludi, instrumenti se umire i postanu beskorisni.

    VIŠKI VULKANSKI TROKUT RIBARI OPISUJU KAO MISTIČNO MJESTO

    Kao da se neka neobjašnjiva sila spušta s neba na pučinu između otoka Jabuke, Brusnika i dijela komiške vale. Tako svoje iskustvo prepričavaju brojni ribari koji su prošli kroz čuveni viški vulkanski trokut. Ovo područje često se naziva jadranskim Bermudskim trokutom jer ribarske priče iz bliže i daljnje prošlosti upozoravaju na čudne pomorske nesreće, nerazjašnjene nestanke pomoraca te misteriozna potonuća brodova.

    Foto: Instagram

    Ipak, kao i mnogi svjetski misteriji, možda i u ovome možemo pronaći racionalno objašnjenje poput onog da se ovdje nalaze magnetske stijene koje bi mogle utjecati na rad mehaničkih i ostalih naprava na brodovima. Ali, šta ako kompasi ovdje luduju jer se događaju neke stvari izvan naše kontrole te ovo nisu samo ribarske priče?

    PRIMAMLJIVA DESTINACIJA ZA ISTRAŽIVAČE

    Otoci Svetac, Brusnik i Jabuka spadaju u sam vrh nautičkih pustolovina, a zajedno čine tzv. viški vulkanski trokut. Ako tome dodamo i misterioznu reputaciju tog područja, znamo da govorimo o izuzetno primamljivoj destinaciji za brojne istraživače. Priču o ovom pomorskom raju započinjemo s mističnom Jabukom koja nekima liči na peraju morskog psa, a drugima pak na slomljeni zub.

    Jabuka je usamljena dama koja je od 14. stoljeća, kada je prvi put upisana na pomorske karte, privlačila pažnju moreplovaca. Dopušta da ju gledate samo iz daljine, budući da nema niti jednu uvalu. Njen susjed Brusnik je star oko 150 miliona godina, a nastao je od lave u kojoj se nalazi magnetit. Zbog toga će mnoge igle kompasa skrenuti s puta i pameti, ali znamo da mnoge niti to objašnjenje neće zadovoljiti.

    PRVI JE O NEOBIČNIM DOGAĐAJIMA IZVIJESTIO TALIJANSKI PUTOPISAC U 18. STOLJEĆU

    Tajnovita prošlost viškog vulkanskog trokuta započinje još u 18. stoljeću kada je talijanski putopisac Alberto Fortis pisao o tome kako plovidba ovim krajem može biti opasna, budući da kompasi ne pokazuju pravi smjer.

    Neobičan slijed događaja nastavila je talijanska podmornica iz Prvog svjetskog rata koja je iz nepoznatih razloga potonula u blizini Palagruže. U suradnji s talijanskim vlastima, tek je 70-ih godina prošlog stoljeća izvučena na površinu, a svjedoci tvrde da su kosturi mornara bili neobjašnjivo dobro očuvani čak 50 godina nakon potapanja.

    OTOCI IZGLEDAJU KAO MJESTA KOJA KOKETIRAJU S NADNARAVNIM

    Treći akter misterioznih priča o viškom trokutu je otok Svetac ili Sveti Andrija kojeg su ljudi naselili još u prapovijesti. Iliri i njihova kraljica Teuta, Grci i Rimljani tu su imali svoje postaje zbog čega danas nautičari željni adrenalina i tajnovite prošlosti mogu uživati u obilasku Teutine kule.

    Ovdje je, prema legendi, moćna ilirska kraljica živjela u obilju gusarskog plijena. Okruženi divljom prirodom i još većim brojem intrigantnih priča, otoci Jabuka, Svetac i Brusnik zaista izgledaju kao mjesta iz avanturističkih filmova koji koketiraju s nadnaravnim.

    Otisak.ba

    - Advertisement -spot_imgspot_img

    POSLEDNJE VIJESTI

    - Advertisement -

    POVEZANE VIJESTI

    - Advertisement -spot_img

    Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

    Molimo Vas unesite komentar
    Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

    three + 7 =