Jerlagić povodom hapšenja Osmanovića: Srbija postaje „Bermudski trougao“ za branioce BiH

  Već viđeno. R Srbija po ko zna koji put hapsi građane BiH na osnovu nevjerodostojnih dokaza za navodni ratni zločin u prethodnom ratu. Za dovoljan dokaz uzimaju pripadnost ARBiH ili HVO. Hapse ih po „tajnim“ i obzanjenim spiskovima.

  I uglavnom ti sudski procesi koji redovno dugo traju zbog krhkih dokaza rezultiraju oslobađajućim presudama. Brojni su primjeri za to. Slučaj Ilija Jurišić, Ejup Ganić, Jovan Divjak, …

  I čin hapšenja gospodina osmana Osmanovića prati istu matricu.

  Istovremeno general Novak Đukić koji je pravosnažno osuđen na 25 godina zatvora za jedan od najtežih zločina nad civilima je našao utočište i spokoj u R Srbiji. A dokazano je da je naredio granatiranje Tuzle sa Ozrena kada je 25. maja 1995.g. jedna granata ubila 71 građanina Tuzle, a ranila 150. Prosjek starost bio je 24 godine.

  I ovaj dokazani zločin koji je optužio cijeli svijet je amnestiran u R Srbiji. A istovremeno se sumjna u objektivnost i nepristranost Haškog tribunala i Tužilaštva BiH.

  I umjesto konsolidacije povjerenja između R Srbije i BiH i njenih građana, vlasti istočnog susjeda redovno sabotiraju ove napore hapšenjem branilaca ARBiH. A BiH je branilo oko 500.000 pripadnika ARBiH. I svi su oni potencijalni ratni zločinci i vjerovatno na nekom od spiskova  poput baze podataka terorističkih organizacija.

  Istovremeno razvijamo putnu infrastrukturu, projektira se auto put Beograd – Sarajevo kojim vrlo vjerovatno neće put istoka smjeti putovati oni koji su branili domovinu BiH. To bi mogao biti put u jednom pravcu.

  Apelujemo na vlasti R Srbije da procesuiranje ratnih zločina prepuste Tužilaštvu BiH koje je do sada bez izuzetka i bez obzira na vjeru, naciju i vojnu pripadnost korektno i profesionalno provodila.

  I u konkretnom slučaju gospodina Osmana Osmanovića tražimo da se izruči BiH i da se od strane Tužilaštva BiH ispita i utvrdi, eventualna, odgovornost za ratni zločin.

  Izvor: Vijesti.ba

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  four ÷ = one