Jednomjesečni pritvor za oca druge na listi HDZ-a i zastupnice u Skupštini Ljubice Ilić

Ljubica Ilić (Foto: Arhiva)
Autor teksta: Adis Mujdanović             

Osnovni sud Brčko distrikta Bosne i Hercegovine jučer je odredio jednomjesečni pritvor za Slavka Blaževića, oca druge na kandidatskoj listi Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ) za predstojeće Lokalne izbore i zastupnice u brčanskoj Skupštini Ljubice Ilić, saznaje Otisak.ba.

  • Blaževića se sumnjiči da je u namjeri da za svoju kćerku, koja je zastupnik u Skupštini Distrikta s ponovnom kandidaturom na tu funkciju, na prevaran način osigura glasove, od više građana s prebivalištem u Distriktu pribavio kopije ličnih dokumenata i prijavio ih Centralnoj izbornoj komisiji za glasanje sa adresa Trnova – Lapovci i Svetoblažeje – Trnava, u Republici Hrvatskoj. On se sumnjiči da je time stvorio uslove da na prevaran način iskoristi glasačke listiće i tako na izborima za Skupštinu Distrikta glasa umjesto prijavljenih lica za političkog subjekta za koga on to bude želio – navedeno je u prijedlogu Tužilaštva BDBiH za određivanje pritvora.

Blažević je uhapšen 12. oktobra i sutradan doveden u prostorije Tužilaštva, gdje ga je tužilac ispitao u svojstvu osumnjičenog i predložio nadležnom sudu da mu odredi pritvor usljed opasnosti da će uticati na svjedoke.

Nastavak istrage protiv D. Jankovića

Istovremeno, istraga će se nastaviti i prema D. Jankoviću, koji je nakon jučerašnjeg ispitivanja u Tužilaštvu, pušten da se u daljem toku krivičnog postupka brani sa slobode.

Tužilaštvo je ocijenilo da u odnosu na ovo lice, koje je uhapšeno prije dva dana, ne postoje posebni razlozi za određivanje pritvora.

Za njega postoji sumnja da je pribavio dokumente birača iz BDBiH i predao ih Narodnom demokratskom pokretu (NDP), političkom subjektu koji se kandidovao na predstojećim Lokalnim izborima, te ih potom prijavio za glasanje sa više adresa u Republici Srbiji. Kako Otisak saznaje, njegov sin Gajo Janković je 19. na listi NDP-a.

Blažević i Janković su osumnjičeni da su nabavili sredstva i preduzeli radnje koje stvaraju uslove za učinjenja krivičnog djela.

  • Otvarajući nove istrage, nadzirući i koordinirajući istražne aktivnosti s Policijom Distrikta, Tužilaštvo prioritetno nastavlja otkrivanje i procesuiranje krivičnih djela iz izborne oblasti. Tužilaštvo ohrabruje građane i političke subjekte da i dalje prijavljuju izborne nepravilnosti kako bi se građanskom, institucionalnom i najširom društvenom interakcijom zaštitila zakonitost, pravilnost i integritet lokalnih izbora, a time i nužno ojačalo javno povjerenje u demokratske procese i vladavinu prava – navedeno je u današnjem saopćenju Tužilaštva.