More

  Jednomjesečni pritvor Aladinu Biseru, osumnjičenom za otmicu i ubistvo Opana

  spot_imgspot_img

  Pravosudna komisija Brčko distrikta BiH uputila je danas saopštenje povodom određivanja pritvora službeniku brčanskog Osnovnog suda Aladinu Biseru, osumnjičenom za otmicu i ubistvo Fetije Mihmića, poznatijeg kao Opan. Saopštenje prenosimo u cijelosti.

  – Osnovni sud Brčko distrikta BiH odredio je danas po prijedlogu Tužilaštva Brčko distrikta BiH jednomjesečni pritvor Aladinu Biseru iz Brčkog zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršio krivično djelo – „Otmica“ iz člana 177. stav (1) i krivično djelo „Ubistvo“ iz člana 163. stav (2) tačka 4. Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH.

  Pritvor mu je određen na osnovu odredbe člana 132. stav (1) tačke b) i d) Zakona o krivičnom postupku Brčko distrikta BiH, odnosno zbog toga što u konkretnom slučaju postoji osnovana bojazan da će uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze ili tragove važne za krivični postupak i jer naročite okolnosti ukazuju da će ometati krivični postupak uticajem na svjedoke, te zbog toga što se radi o krivičnom djelu za koje se može izreći kazna zatvora deset godina ili teža kazna a koje je posebno teško s obzirom na način izvršenja ili posljedice krivičnog djela, radi čega bi puštanje na slobodu rezultiralo stvarnom prijetnjom narušavanja javnog reda.

  Podsjećamo da je imenovani ranije ove godine, od strane Osnovnog suda Brčko distrikta BiH, nepravosnažno osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od sedam mjeseci, nakon što je sud utvrdio da je izvršio krivična djela „Zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 377. stav (1) Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH i „Prevara“ iz člana 288. stav (1) istog Zakona.

  U vezi sa ovim postupcima, odlukom predsjednika Osnovnog suda Brčko distrikta BiH, Aladin Biser udaljen je iz službe u Osnovnom sudu sa radnog mjesta referenta za upravljanje predmetima sve do donošenja pravosnažne presude, a od koje će ujedno zavisiti i njegov ostanak u radnom odnosu, s obzirom na to da službeniku koji bude osuđen za krivično djelo na kaznu zatvora duže od šest mjeseci, radni odnos prestaje po sili zakona danom pravosnažnosti osuđujuće presude.

  *Preduzimanje radnji u krivičnom postupku protiv određene osobe ne znači da je ta osoba zaista i odgovorna za izvršenje krivičnog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica.*

  Čitano

  Povezani članci