Je li Brčko spremno za digitalizaciju sistema?

  Foto-ilustracija: Pixabay.com

  Gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Siniša Milić je u premijernom izdanju video emisije uživo „Građani pitaju”, u produkciji Informativnog portala Otisak.ba, pričao o eventualnoj digitalizaciji sistema.

  U trenutnom sistemu ljudi su naviknuti na redove na šalterima, čekanja, pečate i slično, a dolaskom korona virusa to se smatralo nesigurnim, pa se tako prijavljivanje na Zavod za zapošljavanje i osiguravanje zdravstvenih knjižica odložilo do daljnjeg.

  - Reklama -

  Milić: Elektronsko javljanje bi uzrokovalo zloupotrebe

  Naravno, pošto je prijava onemogućena za sve, neizbježno je da će prestankom ovih mjera biti stvorene gužve koje se žele izbjeći, pa se zato građani pitaju zašto se u ovoj situaciji nije moguće elektronski javiti na ZZZ, fotografisanjem radnje knjižice i kartona, te slanjem na njihovu e-mail adresu.

  Gradonačelnik odgovara kako to nije propisano zakonom, znači elektronska prijava na Zavod za zapošljavanje ne postoji kao mogućnost, a smatra i da je to propisano, postavilo bi se pitanje šta je sa onima koji nemaju pristup elektronskoj pošti, koji nisu informatički opremljeni i ne posjeduju dovoljno znanja.

  „Mi smo donijeli odluku da se vrijeme za prijavu na ZZZ prolongira, tako da građani neće biti uskraćeni u svojim pravima i mislim da je to rješenje u ovom trenutku najbolje i najpodesnije za ovu situaciju“, kazao je Milić.

  On smatra da je suština javljanja na biro upravo u samom dolasku, ličnom prijavom na Zavod se potvrđuje da je to lice tražilac posla, te da bi se otvaranjem mogućnosti za elektronsko javljanje putem e-pošte otvorila i veća šansa za zloupotrebu.

  „Naravno da u cjelini treba razmišljati o informatizaciji cjelokupnog društva i ovo što danas imamo, a što se realno javlja kao problem, to je posjećivanje šaltera, tradicionalno treba svesti na najmanju moguću mjeru i u redovnom vremenu, a ne samo u vanrednim okolnostima“, rekao je gradonačelnik i dodao da su trenutno u pripremi propisi o digitalnom potpisu i digitalnom pečatu i da se može konstatovati da društvo kreće prema tom nekom zacrtanom cilju.

  Novinarka: Azra Bijedić