Javno preduzeće Komunalno Brčko se mora depolitizovati

Rad Javnog preduzeća Komunalno Brčko predmet je žestokih kritika javnosti u posljednjem periodu, ali ima i onih koji su zadovoljni. Anketa sa građanima koje smo zatekli na Trgu mladih:

“Da, da, jesam.”

“Ima puno nedostataka… Nema klupa.”

“Ne odvozi se smeće kad je potrebno.”

“Ja nemam nikakvih problema.”

Problemi sa otežanim vodosnadbijevanjem javljaju se obično u ljetnim mjesecima, kada je veći broj ljudi u Brčko distriktu, a gradu nedostaje kontejnera. Potrebna je sanacija vodovodne mreže, te nove investicije.

Sve ovo bi Komunalno, ali i lokalnu vlast, trebalo natjerati da aktivnije rade na unapređenju stanja u ovoj oblasti.

Finansijskih sredstava ima, naplata usluga se popravlja, ali se javljaju ranija potraživanja i tužbe, kao npr. ona bivšeg gradonačelnika Mirsada Đape, koji se okušao i u javnim preduzećima.

“Dolaze, kaže, a ja sam to već čuo u gradu, da me moraju razriješiti, oni imaju svoju kadrovsku politiku”, prisjeća se on smjene sa funkcije direktora Komunalnog.

Svjestan je da se javna preduzeća moraju depolitizovati, jer politika imenuje, smjenjuje i zapošljava, nacionalno i stranački sve se dijeli.

“U Komunalnom preduzeću menadžment je zaposlio, pred same Lokalne izbore 2016. godine, 130 radnika. To košta najmanje milion. (I danas-dan to traje) Traje”, dodaje Đapo.

Ipak, na sjednici Skupštine kritikovan je rad Komunalnog, a nekima je posebno zasmetalo što ne mogu da vide direktora.

Od kada je imenovan 2019. godine, direktor Komunalnog Kemal Atić nije se pojavljivao u javnosti niti na sjednicama Skupštine kada se razgovara o tom Preduzeću.

“Mi imamo slučajeva da pojedini rukovodioci institucija su zapravo mitske ličnosti. Svi o njima pričaju, a niko ih nije vidio”, kazao je na sjednici predsjednik Skupštine Siniša Milić.

Mi smo ga zatekli na radnom mjestu. Svoje nepojavljivanje opravdava ranijim iskustvom u privatnom sektoru, gdje to nije praksa, te nedostatkom vremena, ali indirektno priznaje da mu to baš i nije bila namjera.

Na sjednice Skupštine nije dolazio, ali što i bi, kad ima četiri pomoćnika i dva zamjenika koji mogu to da obavljaju.

“Što se tiče konkretnih problema sa Skupštinom i Vladom, toga nema”, naglašava Atić.

Ostavio je otvorenom mogućnost da se u budućnosti pojavi na nekoj od sjednica Skupštine, ukoliko mu to obaveze budu dozvoljavale.

Tvrdi da nikada nije bio član nijedne političke stranke. Ali, ovo Preduzeće, jedno je od poželjnijih radnih mjesta za članove političkih stranaka u Brčkom, koji prolaze na konkursima.

Novinar: Adis Mujdanović
Foto: Samir Tukulj
--