More

  Jučerašnja Javna rasprava o nacrtu zakona o pčelarstvu izazvala veliko interesovanje pčelara

  [SAOPŠTENJE] Javna rasprava o Nacrtu zakona o pčelarstvu Brčko distrikta, koja je održana u velikoj sali Skupštine, izazvala je veliko interesovanje pčelara koji su iznijeli niz primjedbi na predloženi tekst zakona.

  Siniša Golić, predsjedavajući skupštinske Komisije za ekonomski razvoj i poljoprivredu, koja je bila nosilac javne rasprave,  rekao je da će Komisija i Odjeljenje za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu pažljivo analizirati sve prijedloge i primjedbe pčelara koje su iznijeli tokom javne rasprave o Nacrtu zakona o pčelarstvu, te da će određeni broj primjedbi biti uvršten kroz amandmansko djelovanje do konačnog usvajanja  zakona.

  „Zapisnici s ove javne rasprave, sa svim onim što je predloženo bit će dostavljeni svim poslanicima Skupštine. Komisija za ekonomski razvoj i poljoprivredu će uraditi posebnu analizu. Odjeljenje  za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, koje je i predlagač ovog zakona, morat će sublimirati i odrediti se o svim prijedlozima do konačnog usvajanja zakona“, rekao je Golić.

  On je istakao da bi zakon najvjerovatnije trebao biti usvojen do kraja godine.

  Pčelari su od  nadležnih tražili, prije svega,  da zakon bude u potpunosti usklađen sa zakonima Hrvatske i Srbije, da definiše nadoknadu štete pčelarima u slučaju da pčelinje društvo oboli od američkog truleža, kao i da se definiše vrijeme tretiranja voća kako bi se pčele zaštitile od uginuća.

  Ankica Rosić-Perić iz Odjeljenja za poljoprivredu napomenula je da je cilj zakona unapređenje poljoprivredne i voćarske proizvodnje, očuvanje pčela i pčelarske djelatnosti te da se zakonski reguliše ta oblast jer to do sada nije bio slučaj. 

  Skupština Brčko distrikta BiH

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI