More

  Japan donirao medicinsku opremu Zdravstvenom centru Brčko

  I za još osam bh. zdravstvenih ustanova.

  - Advertisement -

  Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović i predstavnici devet zdravstvenih ustanova iz BiH potpisali su danas dokument o primopredaji medicinske opreme osigurane u okviru realizacije granta neprojektne pomoći donacija vlade Japana odobrenog BiH.

  Ministar Osmanović je naglasio značaj donacije i kazao da će doprinijeti poboljšanju kvaliteta usluga zdravstvene zaštite posebno u oblasti hirurgije, ginekologije, akušerstva i pedijatrije, te prenatalne i neonatalne dijagnostike.

  Ambasador Japana Kazuya Ogawa naglasio je da je od završetka rata u BiH, u okviru granta pomoći, medicinsku opremu dosad od japanske vlade primilo 15 bolnica (uključujući devet bolnica koje su danas potpisale ugovore o donaciji i 115 domova zdravlja).

  Kaže da se tokom posjete Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla ranije ove godine uvjerio da se oprema koristi i održava ispravno, a i direktor te ustanove zadovoljan je visokom kvalitetom japanske opreme.

  Krajnji korisnici medicinske opreme, nabavljene u okviru druge faze granta, jesu Klinički centar Univerziteta Sarajevo, Univerzitetski klinički centar Tuzla, Sveučilišna klinička bolnica Mostar, Kantonalna bolnica “Dr. Safet Mujić” Mostar i Kantonalna bolnica Goražde. Korisnici su i Županijska bolnica “Dr. fra Mihovil Sučić” Livno, te javne zdravstvene ustanove “Bolnica Gradiška”, Bolnica Trebinje i Zdravstveni centar Brčko.

  Direktor Bolnice Trebinje Vaso Mijanović i direktor Zdravstvenog centra Brčko Nihad Šibonjić zadovoljni su što su te medicinske ustanove dio projekta na korist građana. Oni su izrazili nadu da će sličnih projekata biti i ubuduće kako za te, tako i za druge zdravstvene ustanove u oba bh. entiteta.

  Medicinska oprema osigurana je na osnovu Sporazuma o razmjeni nota Vijeća ministra BiH i vlade Japana potpisanog 2014. godine u okviru implementacije granta neprojektne pomoći koji je vlada Japana odobrila u fiskalnoj 2013. radi unaprjeđenja ekonomskog i društvenog razvoja BiH. Dio tog granta (u iznosu od 554.000 eura) namijenjen je sektoru zdravstva u BiH, za nabavku medicinske opreme. Prva faza tog granta realizirana je u martu prošle godine, kad je devet zdravstvenih ustanova u BiH dobilo medicinsku opremu, proizvod japanskih malih i srednjih preduzeća. Vrijednost prvog dijela donacije je oko 305.000 eura.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceKlix.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  ten ÷ one =