More

  Izvršni direktor Atlantske inicijative: SAD bi mogle graditi vojnu bazu u Brčkom

  'Imamo ih u Rumuniji, Bugarskoj, može se uspostaviti jedna na Kosovu, već tamo imamo Bondstil, ali i u Brčkom u BiH.'

  - Advertisement -

  Sjedinjene Američke Države mogle bi otvoriti u Brčkom svoju veliku vojnu bazu. Tim bi činom Vašington pokazao da je odlučan trajno ostati i štititi svoje interese u BiH i ovom dijelu Evrope. Ovu ideju prenio nam je Dejmon Vilson (Damon Wilson), izvršni direktor Atlantske inicijative. To je snažna nevladina organizacija koja nastoji utjecati na američku vanjsku politiku, piše Avaz.ba.

  BROJNI SASTANCI

  Atlantska inicijativa u protekli je četvrtak i petak u glavnom gradu SAD okupila ministre vanjskih poslova balkanskih država kako bi razgovarala s njima o mogućem pojačanom angažmanu SAD u regionu.

  – Mislim da u proteklih barem deset godina nije bilo većeg skupa posvećenog Balkanu. Ministri su imali brojne sastanke s predstavnicima administracije predsjednika Donalda Trampa (Trump), senatorima i kongresmenima, čelnim ljudima Pentagona, Stejt departmenta… Cilj nam je bio da potaknemo veći interes, ali i angažman SAD u regionu, koji je već godinama bio zapostavljen. Mislim da smo u tome uspjeli i da će strategija koju pripremamo biti dobra za sve na Balkanu – kaže Vilson u intervjuu za Avaz.

  Koliko se ona bavi BiH?

  • Cijeli region je u previranjima. Potrebne su nam stalne komunikacije Beograda i Tirane, Skoplja i Atine. BiH je najkompliciraniji dio regiona i nosi opasne potencijale.

  Znači li to da se Zapad njome mora posebno pozabaviti? Pa čak i organizirati novi Dejton?

  • Ne mislim da se treba ići tako daleko. SAD trebaju djelovati jedinstveno i odlučno i biti stalno prisutne. Ne možemo se oslanjati na povremene ulete. U BiH Sjedinjene Države moraju biti prisutne stalno, postojano i odlučno.

  Znači li to, naprimjer, da SAD trebaju vojnu bazu za Balkan smjestiti u BiH?

  • Da. Tokom rasprave pojavila se ideja da u Brčkom treba napraviti američku vojnu bazu. Lično sam bio predloži Bondstil na Kosovu, ali je naša primarna ideja bila da se razvije rasprava, razmijene ideje i pojavila se sugestija da baza bude u Brčkom. Što da ne! Naravno, administracija će odlučiti hoće li i gdje biti novih američkih vojnih baza. Imamo ih u Rumuniji, Bugarskoj, može se uspostaviti jedna na Kosovu, već tamo imamo Bondstil, ali i u Brčkom u BiH.
  • S obzirom na to da na jugoistoku Evrope imamo trajan interes, uspostavit ćemo i vojne baze koje će to pokazati. Takva poruka potrebna nam je iz administracije i mislim da ćemo je imati. Iz iskustva Iraka i Afganistana naučili smo da se logika smanjenja prisustva nije isplatila. Štaviše!

  SAMIT NATO-a

  Ako sve bude kako vjerujete, kada će američka administracija početi provoditi strategiju koju zagovarate?

  • Ova sedmica bila je izuzetno bitna. Imali smo u Vašingtonu ministre vanjskih poslova balkanskih država. Oni su se susreli sa svim ključnim akterima administracije predsjednika Trampa, s ljudima iz oba doma američkog parlamenta… Ves Mičel (Wess Mitchell), pomoćnik državnog sekretara SAD za Evropu i Euroaziju, imao je sa svakim ministrom poseban sastanak. Herbert Mekmaster (McMaster), savjetnik za nacionalnu sigurnost, susreo se s ministrima. Naš ministar vanjskih poslova Reks Tilerson (Rex Trillerson) imao je razgovore s nekima od njih… Dakle, debata je počela, razmjenjuju se ideje i stajališta, uključeni su bliski saradnici predsjednika Trampa, Pentagon…
  • To je upravo ono što nam je trebalo i to je put da se strategija oblikuje, usvoji i počne s realizacijom. Vjerujem i nadam se da ćemo već prije samita NATO-a u julu naredne godine vidjeti neke konkretne akcije. Stanje na Balkanu nije strašno, ali nas ipak tjera da počnemo što prije djelovati.

  Kakve su šanse za to?

  • Mi smo već uspjeli da u Vašingtonu privučemo pažnju na Balkan. Postigli smo da neki ključni ljudi administracije kažu: „Ovo ne izgleda dobro. Povukli smo se u drugi red i dopustili Rusima da započnu neke podle igre u regionu. Svjedočimo nastajanju nekih vrlo ozbiljnih problema. Moramo se tamo vratiti.“
  • Da bismo uspjeli u toj namjeri, potrebno nam je malo dodatnog napora na provedbi ozbiljne strategije. Balkan neće biti prvi na dnevnom redu rada i interesa administracije SAD, ali će biti među prioritetima. Već imamo najavu da će Mičel odmah nakon Nove godine otputovati na Balkan. Radi se o posjeti koja dolazi mnogo ranije nego što je planirano. Mislim da će Mičel biti ključni igrač strategije.
  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceAvaz.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  eighty five + = ninety