Izvještaj sa 15. redovne sjednice Skupštine Brčko distrikta

  Predsjednik Kadrić najavio je i skoro održavanje tematske sjednice, koja će se odnositi na realizaciju svih zaključaka koje je Skupština donijela u ovom mandatu.

  Dnevni red od 39 tačaka [Otisak.ba]

  Skupština Brčko distrikta Bosne i Hercegovine u srijedu ujutro je započela 15. redovnu sjednicu, koja je prekinuta navečer.

  Proteklog četvrtka šefovi zastupničkih klubova održali su pripremni sastanak, na kome je utvrđen prijedlog dnevnog reda.

  - Reklama -

  Povučena je tačka 10 – Razmatranje i usvajanje Nacrta zakona o izmjeni i dopunama Zakona o javnoj imovini, drugo čitanje.

  U dnevni red su uvrštene dvije tačke: Prijedlog odluke o prijenosu sredstava na račun Javnog preduzeća “Putevi Brčko” i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o javnim preduzećima.

  Utvrđen je dnevni red od 39 tačaka.

  Usvojeni su zapisnici sa 3. i 4. vanredne, te 13. i 14. redovne sjednice Skupštine.

  Postavljena su 24 zastupnička pitanja. S obzirom na to da odgovori na mnoga od njih i dalje nisu stigli [u proceduri pripreme i do šest mjeseci], predsjednik Esed Kadrić [Stranka demokratske akcije] zatražio je da se taj posao radi brže [maksimalno čekanje jedna do dvije sjednice].

  Usvojeni su nacrti Zakona o nasljeđivanju i Zakona o vanparničnom postupku, u prvom čitanju.

  Poslijepodnevni dio

  U poslijepodnevnom dijelu sjednice Skupština je usvojila: Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Pravobranilaštvu Brčko distrikta – u prvom čitanju, Nacrt zakona o izmjeni Zakona o budžetu – prvo čitanje, Nacrt zakona o izmjenama i dopuni Zakona o Direkciji za finansije Brčko distrikta – drugo čitanje, nacrte zakona o izmjeni i dopuni Zakona o Poreznoj upravi i Zakona o Trezoru Brčko distrikta – drugo čitanje.

  Zastupnici su usvojili 18 prijedloga odluka o utvrđivanju javnog interesa za Distrikt.

  Usvojeni su i prijedlozi odluka o davanju ovlaštenja Zakonodavnoj komisiji Skupštine, o pokretanju postupka izbora i imenovanja člana Pravosudne komisije Distrikta iz reda građana, te o bratimljenju grčke općine Lagadas i grada Šladminga sa Brčko distriktom.

  Povučena je tačka – Davanje saglasnosti na Odluku o povećanju osnovnog kapitala Javnog preduzeća “Komunalno Brčko”.

  Data je saglasnost na Odluku o izmjeni sjedišta, Prijedlog odluke o izmjeni i dopuni Odluke o osnivanju, te Odluku o izmjeni i dopuni Statuta Javnog preduzeća “Putevi Brčko”.

  Razmatrane su informacije o radu Nezavisnog odbora za izbor šefa i zamjenika šefa Policije Brčko distrikta za period od 01.01. do 31.06.2017. godine, te realizaciji projekta obilaznice oko grada Brčko.

  Skupština je usvojila i Prijedlog odluke o prijenosu sredstava na račun “Puteva Brčko”.

  Posljednja tačka dnevnog reda, koja se tiče Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim preduzećima, trebala bi biti razmatrana za dvije sedmice, prije početka 16. redovne sjednice.

  Predsjednik Kadrić najavio je i skoro održavanje tematske sjednice, koja će se odnositi na realizaciju svih zaključaka koje je Skupština donijela u ovom mandatu.

  Novinar: Adis Mujdanović
  Fotoreporter: Kenan Ibrišimović

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  nine × = eighteen