Izvještaj o napretku za Kosovo: Takse na uvoz robe iz Srbije i BiH nisu održive

  - Šefica Kancelarije Evropske unije na Kosovu, Nataliya Apostolova je istakla da Izvještaj za 2019. dobro odslikava situaciju na Kosovu, a pred Kosovom je, iako je mnogo uređeno, još mnogo izazova.

  Foto: AA

  Šefica Kancelarije Evropske unije na Kosovu Nataliya Apostolova predala je, danas objavljeni, Izveštaj o Kosovu za 2019. Evropske komisije, predsedniku Skupštine Kosova Kadriju Veseliju, javlja Anadolu Agency (AA).

  Veseli je tom prilikom izjavio da je Kosovo posvećeno beskompromisnoj borbi protiv korupcije i vladavini prava. On je istakao da “Kosovo ima samo jedan pravac, a to je integracija u Evropsku uniju i NATO, u partnerstvu sa Sjedinjenim Američkim Državama”.

  “Očekujemo, gospođo Apostolova, da se putem vas kao predstavnice našim mladima, građanima Republike Kosovo, konačno sa novom Evropskom komisijom prizna legitimno pravo da se slobodno kreću po zemlji kojoj pripadaju, po svom evropskom kontinentu”, kazao je Veseli.

  Apostolova je istakla da Izveštaj za 2019. dobro oslikava situaciju na Kosovu, a pred Kosovom je iako je mnogo uređeno još mnogo izazova.

  “Kao što sam već istakla, čaša je poluispunjena vezano za proces liberalizacije viznog režima, što je posebno važno za građane Kosova, za mlade na Kosovu. Izveštaj snažno podupire preporuke Evropske komisije i Parlamenta o liberalizaciji viza. Komisija sada poziva zemlje članice i Savet da se ovaj proces što pre, pod hitno, zaključi”, istakla je Apostolova.

  Šefica Kancelarije EU na Kosovu će danas Izveštaj za 2019. predati i premijeru Kosova Ramušu Haradinaju.

  U Izveštaju se, inače, konstatuje da je Kosovo zabeležilo napredak u primeni nekoliko glavnih reformi povezanih sa evropskim integracijama, posebno u vezi poboljšanja vladavine zakona i javne uprave. Ističe se da je neprekidni neuspeh u reformi neciljanih beneficija ratnim veteranima i dalje problem, kao i da prevelik broj zamenika ministara u Vladi Kosova nastavlja da utiče na vladin kredibilitet i efikasnost.

  Dalje se navodi da su takse od 100 posto na uvoz robe iz Srbije i BIH, potkopale uspešne napore regionalne saradnje i da one nisu održive, te se izražava nada da će ta prepreka uskoro biti prevaziđena.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  ÷ one = five