More

  Izrečena presuda u predmetu Rajo Kikić

  - Advertisement -

  Sud Bosne i Hercegovine, nakon održanog ročišta za razmatranje sporazuma o priznanju krivnje i ročišta za izricanje krivičnopravne sankcije, izrekao je dana 10.7.2020. godine presudu u predmetu Rajo Kikić kojom je optuženi Rajo Kikić oglašen krivim što je počinio krivično djelo primanje dara i drugih oblika koristi iz člana 217. stav 1. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

  Sud je optuženog osudio na kaznu zatvora u trajanju od 5 (pet) mjeseci.

  Na osnovu člana 56. KZ BiH optuženom se u izrečenu kaznu zatvora uračunava vrijeme koje je proveo u pritvoru i to od 18.3. do 6.5.2020. godine.

  Na osnovu člana 110. i 111. KZ BIH od optuženog Raje Kikića oduzima se imovinska korist pribavljena izvršenjem krivičnog djela u iznosu od 20,00 EUR.

  Optuženi Rajo Kikić kriv je što je dana 16.3.2020. godine, u svojstvu službenog lica – graničnog policajca Granične policije BiH, na Međunarodnom graničnom prijelazu Brčko, vršeći poslove kontrole putnika i vozila, zahtijevao i primio dar kako u okviru svoje funkcije ne bi zabranio ili odbio ulazak u BiH za tri osobe iako je to bio u obavezi po Odluci Vijeća ministara od 15.3.2020. godine o propisivanju dodatnih uvjeta za ulazak stranaca u BiH.

  Licima koja su dolazila iz područja s intenzivnom transmisijom koronavirusa (Republika Austrija) dozvolio je, bez zdravstvenog pregleda i Rješenja o izolaciji, nezakonit ulazak u BiH nakon što je zahtijevao i primio novčanicu u iznosu od 20,00 EUR, navedeno je u optužnici.

  Autor: Sud Bosne i Hercegovine
  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img