More

  Izrael uvršten na ‘ Listu srama ‘ od strane UN-a

  Osam mjeseci od izbijanja rata u Pojasu Gaze UN je izraelsku vojsku uvrstiti na ‘Listu srama’ zbog nepoštivanja prava djece u sukobima.

  Nakon što je prošlo osam mjeseci od izbijanja rata u Pojasu Gaze, Izrael je u petak saopćio da su ga Ujedinjeni narodi obavijestili da će izraelsku vojsku uvrstiti na “Listu srama” zbog nepoštivanja prava djece u sukobima.

  Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres objavit će svoj novi izvještaj 18. juna, ali je izraelski ambasador u UN-u Gilad Erdan iznenadio sve u petak svojim saopćenjem da je primio telefonski poziv od direktora Guterresovog kabineta koji ga je obavijestio o odluci generalnog sekretara da uvrsti izraelsku vojsku na “Listu srama”.

  Izraelski ambasador u UN-u objavio je na svom nalogu na platformi X u petak vidio zapis jednog dijela ovog telefonskog razgovora na kojem se pojavljuje i govori: “Osjećam duboki šok i gađenje zbog ove sramne odluke koju je donio generalni sekretar”.

  “Listu srama” je 2002. godine uveo generalni sekretar UN-a, kao važan alat u nastojanjima da se suzbiju kršenja prava djece u oružanim sukobima. Stigmatiziranje počinitelja – bilo da su to vlade ili nedržavne oružane grupe –stvara veliki pritisak na strane u oružanom sukobu kako bi se primorale na pridržavanje međunarodnog prava.

  Šta je Lista srama?

  Na zahtjev Vijeća sigurnosti UN-a, generalni sekretar UN-a godišnje objavljuje izvještaj koji dokumentira kršenja prava djece, uključujući i gađanje škola i bolnica, u gotovo 20 ratnih zona širom svijeta. Ovaj izvještaj uključuje i aneks u kojem su navedene strane odgovorne za ova kršenja prava.

  Aneks je postao poznat kao “Lista srama” jer sadrži imena strana optuženih za činjenje nasilja nad djecom u sukobu, uključujući ubijanje, sakaćenje, regrutaciju, otmicu ili činjenje djela seksualnog nasilja nad njima.

  Crna lista nema nikakve kaznene efekte osim međunarodnog pritiska, a uvrštene strane mogu biti uklonjene sa liste UN-a, ali tek nakon sklapanja sporazuma sa UN-ovim odborima koji prate procedure za zaustavljanje kršenja prava.

  Izrael je nova strana dodana na crnu listu, a ovakva mjera bi mogla imati veći utjecaj na međunarodnoj sceni. Izrael se, po treći put u nekoliko mjeseci, našao pod lupom velikih međunarodnih tijela, prije svega Međunarodnog suda pravde, nakon što je Južna Afrika podnijela tužbu protiv Izraela 11. januara pod optužbom da provodi genocid u Gazi. Zatim Međunarodnog krivičnog suda, nakon što je glavni tužitelj krajem maja izdao naloge za hapšenje izraelskog premijera i njegovog ministra odbrane. I na kraju, UN-a i njegove crne liste

  (Al Jazeera Balkan)

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  fifty four − forty four =