More

  Izrael naoružava Mijanmar u jeku nasilja nad Rohinjama

  Izrael je Mijanmaru prodao tenkove, brodove i oružje, te obučava specijalne snage te države u vrijeme teškog nasilja nad Rohinja muslimanima.

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Izrael je nastavio da prodaje oružje Mijanmaru, dok hiljade Rohinja izbjeglica bježe od vojnog nasilja u državi Rakini.

  Izrael je Mijanmaru prodao gotovo 100 tenkova, oružje i brodove koji su upotrebljeni da bi se zaštitile državne granice, navele su grupe za ljudska prava i zvaničnici.

  Izraelske kompanije, kao TAR Ideal Concepts, su također uključene u obuku burmanskih specijalnih snaga koje se trenutno nalaze u Rakini gdje se većina nasilja događa.

  Na fotografijama koje su postavljene na internetskoj stranici te kompanije se vidi kako vojska obučava članove Burmanskih specijalnih snaga.

  U septembru bi izraelski Visoki sud pravde trebao razmatrati peticiju koju su pokrenuli aktivisti, pozivajući izraelsku vladu da zaustavi izvoz oružja Mijanmaru.

  ‘Čisto diplomatska’ prodaja oružja

  Elitay Mack, pravnik koji zastupa podnosioce peticije, kazao je Middle East Eyeu da Izrael “ne kontrolira” svoj izvoz oružja kada ono pređe preko mora.

  “Izrael nema kontrole nad onim šta se događa sa njegovim oružjem kada ga pošalje u Burmu”, kazao je Mack.

  “Ali preko TAR-ove stranice smo saznali da oni naoružavaju i treniraju specijalne snage Burme koje se nalaze u Rakini trenutno”.

  Peticija je podnesena u januaru, nakon posjete izraelskih zvaničnika Mijanmaru kako bi se razgovaralo o isporuci oružja.

  Nakon što je peticija potvrđena, Ministarstvo odbrane Izraela je u martu saopćilo kako sud nema jurisdikciju. Navelo je da je prodaja oružja Mijanmaru “čisto diplomatska”.

  Izrael ima jake veze sa Mijanmarom. Oružje koje se upotrebljava protiv Palestinaca se prodaje nekim od najgorih režima na planeti, prenosi Middle East Eye.

  Ofer Neiman, aktivista za ljudska prava, je kazao da su veze Izraela sa Mijanmarom povezane sa okupacijom palestinske teritorije na Zapadnoj Obali.

  “Izraelske vlade su prodavale oružje vojnoj diktaturi u Burmi godinama”, kazao je Neiman.

  Vlade podržale ‘genocid’

  Dodao je da je ta politika usko povezana sa izraelskom željom za oduzimanjem imovine palestinskom narodu.

  Penny Green, akademik koji se bavi proučavanjem navodnih ratnih zločina koji su počinjeni protiv Rohinja, kazao je da je veliki broj vlada podržalo “trenutni genocid”.

  “Nije iznenađujuće da trenutna eskalacija u genocidu Mijanmara nad Rohinjama nije potakla izraelsku državu da obustavi dostavu oružja Mijanmaru”, kazala je Green, director Međunarodne inicijative za državni criminal na Univerzitetu Queen Mary.

  Naveo je da je prošle godine britanska vlada potrošila preko 300 hiljada funti koje je dobila od poreznih obveznika kako bi ga uložila u trening mijanmarske vojske.

  Gotovo 90 hiljada Rohnija prebjeglo je iz Mijanmara u Bangladeš zbog nasilja koje se tamo događa.

  Pitanje blizu 1,1 milijuna pripadnika Rohinja muslimana koji žive u Mijanmaru predstavlja najveći izazov za čelnicu te države Aung San Suu Kyi, koju neki zapadni kritičari napadaju jer se nije zauzela za tu manjinu koja se godinama žali na progone.

  Prema zvaničnim podacima i izvještajima Ujedinjenih naroda, Rohinja muslimani su najugroženija nacionalna manjina u svijetu.

  Rohinja muslimani nemaju svoju državu i njihova prava su znatno ograničena.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceAgencije

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  72 − = sixty four