More

  Izmjene u polaganju vozačkih ispita u BiH

  Ove izmjene u Predstavničkom domu predložio je poslanik NDP-PDP-a Momčilo Novaković s ciljem uklanjanja propusta u vezi s polaganjem vozačkih ispita.

  Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) podržali su na današnjoj sjednici u Sarajevu u drugom čitanju bez rasprave izmjene Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima čiji je predlagač Predstavnički dom.

  Ove izmjene u Predstavničkom domu predložio je poslanik NDP-PDP-a Momčilo Novaković s ciljem uklanjanja propusta u vezi s polaganjem vozačkih ispita.

  Sadašnje izmjene zakona propisuju da pravo upravljanja motornim vozilom kategorija D i DE stiče osoba koje navrši 24 godine pod uvjetom da ima vozačku dozvolu potkategorija D1 ili D1E najmanje dvije godine.

  Time u naredne dvije godine niko u BiH ne bi ispunjavao uvjete za polaganje vozačkog ispita za D i DE kategorije, stoga su predložene izmjene kojima bi se osobama koje imaju vozačku dozvolu za kategoriju C omogućilo dobijanje vozačke dozvole za kategoriju D.

  Budući da je zakon u različitim tekstovima usvojen u dva doma, potrebno je usaglasiti tekst zakona zbog čega je formirana Komisija te je iz Kluba Bošnjaka izabran Sead Kadić (SDA), iz Kluba Hrvata Martin Raguž (HDZ 1990) i iz Kluba Srba Darko Babalj (SDS).

  Novaković pojasnio izmjene

  Kako je za N1 ispričao poslanik NDP-PDP-a Momčilo Novaković koji je predložio izmjene Zakona – bez ovih izmjena, u naredne dvije godine niko u BiH ne bi ispunjavao uvjete za polaganje vozačkog ispita za D i DE kategorije.

  ”Zakon je predvidio mogućnost da bi se polagali recimo za D kategoriju, a to je vozač kamiona, po Zakonu je bilo moguće jedino ako ste polagali D1E. To znači da ste morali raditi obuku na jednoj posebnoj vrsti vozila koje naše autokuće nemaju odnosno imaju ih samo dvije u Sarajevu i nigdje više u BiH ne postoje. Međutim, pogrešno je to Ministarstvo protumačilo. Naime, direktivom EU to jeste omogućeno, ali nije zabranjeno da se nastavi i ranije kao što je polagano. To praktično znači, da biste polagali D kategoriju morate imati C kategoriju. Tako je ranije moglo. Ako imate C kategoriju, onda idete na autoškolu, vježbate i polažete. Predložio sam samo da se sa položenom C kategorijom, kao ranije, da polažete za D kategoriju. Šta je posljedica ako bi u Zakonu ostalo ono što je bilo? Praktično u naredne dvije do tri godine, nijedan obučeni vozač ne bi postojao jer nema vozila za obuku”, ispričao je Novaković u razgovoru za N1.

  Prema njegovim riječima, već sada veliki prevoznici imaju probleme vozača jer vozači odlaze van.

  ”Mi bi omogućili nekim školama da one počnu da daju neke diplome gdje biste vi mogli dobiti to samo ako imate pare čak i ako niste obučeni. Ja sam to predložio i to je jučer dobilo podršku na Domu naroda. Veliki broj kuća koje se bave prevozom već sada imaju problem vozača jer vozači odlaze van. Oni su čak predložili da se omogući ono što je predviđeno u Hrvatskoj i nekim zemljama Evropske unije, da se i sa položenom B kategorijom, možete ići na obuku za D kategoriju, ali uz određenu starost i iskustvo. To je gospodin Raguž predložio, s tim da ću ja insistirati da kroz pravilnike, Ministarstvo obezbijedi kvalitetnu obuku. Da se ne bi desilo da autobuse pune ljudi vozaju neiskusni vozači”, zaključio je Novaković u razgovoru za N1.

  SourceAgencije

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  − three = one