Izmjene nastavnog plana: Učenici u TK učit će o agresiji, genocidu i Armiji RBiH

  [Arhiva]

  Učenici u Tuzlanskom kantonu od naredne školske godine učit će, između ostalog, o agresiji na BiH, ratnim zločinima i genocidu, formiranju Armije RBiH.

  Ministarstvo nauke i obrazovanja usvojilo je izmjene nastavnog plana i programa za predmet historije devetog razreda osnovne škole, nakon incijative koju je u Skupštini TK podnio zastupnik SDA Midhat Čaušević.

  - Reklama -

  Disolucija SFRJ, referendum za nezavisnost BiH, međunarodno priznanje, agresija na našu zemlju, otpor odrbrambeno-oslobodilačkih snaga, formiranje Armije RBiH, uloga ostalih vojnih formacija, opsada Sarajeva i druguh bh. gradova, planovi za disoluciju BiH, uloga međunarodne zajednice i Vašingtonski sporazum, stradanje civila i djece, ratni zločini, a među njima i genocid nad Bošnjacima u Srebrenici, uništavanje kulturno-historijskog naslijeđa i vjerskih objekata, Dejtonski mirovni sporazum i kraj rata u BiH te značajne ličnosti i datumi u borbi za nezavisnost i suverenitet BiH. Ovo su nastavne jedinice koje će učenici devetog razreda od naredne školske godine učiti u TK.

  Incijativa je podnesena u julu 2017. godine, a potom je formirana komisija od eminentnih stručnjaka za historiju, predstavnika Ministarstva te Prosvjetno pedagoškog zavoda (PPZ) TK. Napravljene su izmjene nastavnog plana i programa, koje je prihvatio PPZ, a potom je Ministarstvo donijelo odluku.

  – Smatram da su ove izmjene nastavnog plana i programa urađene najkvalitenije u odnosu na sve ostale kantone u kojima se ova materija do sada izučavala. Ova odluka predstavlja praćenje evropskih i svjetskih trenodova u obrazovanju, jer se ova materija izučava u Hrvatskoj, Velikoj Britaniji, NJemačkoj, Australiji… – kaže podnosilac inicijative Midhat Čaušević.

  U odluci Ministarstva, između ostalog, navodi se da spomenute nastavne jedinice imaju za cilj da učenici razumiju historijski značaj referenduma za nezavisnost i međunarodnog priznanja, uzroke i posljedice agresije na BiH, ratnih zločina i genocida u Srebrenici.

  – Za očekivati je da ćemo uskoro ovakav nastavni program imati u cijeloj BiH, jer je zasnovan na materijalnim dokazima, sudskim presudama i naučno dokazivim činjenicama, a ne na bilo čijoj interpretaciji historijskih događaja – kaže Čaušević.

  U odluci Ministarstva obrazovanja i nauke TK navodi se da učenici treba da razviju svijest o ulozi medija u formiranju javnog mnijenja i njihovoj ulozi tokom rata. Također, učenici treba da razviju svijest o značaju Haškog tribunala, procesuiranju svih ratnih zločina te da imaju svijest o očuvanju kulturne baštine naše zemlje.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  seventy two + = seventy eight