Izložba “60 bijelih ruža” u Brčkom: Razvoj dijaloga i saradnje, podrška

U Islahijetu je u organizaciji Udruženja žena „Interactiv“ iz Bijeljine postavljena izložba na kojoj je predstavljeno 60 fotografija koje uključuju kratke priče o ratnim sjećanjima kao i fotografije očiju kazivača priča.

Izložba je dio projekta pod nazivom „60 bijelih ruža u BiH“ koji je realiziran u saradnji sa JU Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo uz podršku Američke ambasade u Bosni i Hercegovini.

Projektkoordinatorica Udruženja žena „Interactiv” Milena Adžić je izjavila da Udruženje „Interactiv“ nastoji različitim aktivnostima dati svoj doprinos osnaživanju marginaliziranih grupa u društvu, a posebno ranjiva kategorija među njima su civilne žrtve rata.

– Ova izložba je način da posjetioci pogledaju u oči ljudima koji su imali snage ispričati svoja sjećanja. Na ovaj način Udruženje želi doprinijeti razvoju dijaloga i saradnje, ali i dati podršku onima ljudima koji su doživjeli traumu u vremenu ratnih stradanja – kazala je Adžić.

Nakon otvaranja izložbe organiziran je i okrugli sto na temu „Patnja kroz koju su prolazile ali i dalje prolaze civilne žrtve rata“.

Brčaci će izložbu moći pogledati narednih sedam dana u vremenu od 7,30 do 16,00 sati. 

Autor: Edin Jašarević
--