More

  Izgledno nevrijeme! Civilna zaštita stanovništvu: Odmah poduzmite mjere zaštite od obilnih padavina i jakog vjetra

  - Advertisement -

  Kantonalna uprava civilne zaštite u Sarajevu pozvala je stanovništvo da preduzme preventivne mjere zaštite i spašavanja od kiše i jakog vjetra.

  Kako su saopćili, upozorenje su izdali s obzirom na to da je Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) objavio narandžasto upozorenje za jake pljuskove, praćene grmljavinom i jakim udarima vjetra za period od danas u 17 sati do 29. augusta do 4 sata, da lokalno može pasti 30 do 60 litara kiše po metru kvadratnom i da su mogući udari vjetra brzine 50-70 kilometara na sat.

  Upozoravaju pravna i fizička lica da preventivno, kako su naglasili, odmah preduzmu neophodne preventivne mjere zaštite od kišnih padavina i jakog vjetra. Kako su napomenuli, to znači pripremu adekvatne snage i materijalno-tehnička sredstava za brzu reakciju na padavine i jak vjetar.

  Ukazali su da će se time stvoriti pretpostavke za učinkovitiju i bržu reakciju svih subjekata sistema zaštite i spašavanja u sveobuhvatnom odgovoru na potencijalne izazove i prijetnje.

  Kantonalna uprava civilne zaštite u Sarajevu je posebno apelovala na pravna lica, koja izvode radove na građevinskim objektima, da ne ostavljaju predmete koji bi usljed jakog vjetra mogli pasti s krova, građevinskih skela te time nekoga ugroziti.

  Apelovali su da se na balkonima i drugim otvorenim prostorima ne ostavljaju predmeti koji bi usljed jakog vjetra mogli ugroziti stanovništvo, da se vozila ne parkiraju u blizini stabala te da se izbjegavaju izleti i boravak u prirodi. Pozvali su i općinske civilne zaštite da budu pripravne.

  Otisak.ba

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  1 × = nine