Izetbegović zatražio odgovor Brisela o Pelješkom mostu

  Evropska komisija pokazala nedopustiv odnos prema BiH po pitanju Pelješkog mosta, kazao Izetbegović šefu delegacije EU.

  Izetbegović (desno) istakao da se novcem građana EU finansira i omogućava projekt koji krši međunarodno pravo i kojim se ugrožavaju prava BiH [Predsjedništvo BiH / Fena]

  Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović primio je šefa Delegacije EU u BiH Larsa Gunnara Wigemarka i poručio sagovorniku da je Evropska komisija pokazala nedopustiv odnos prema BiH po tom pitanju.

  Izetbegović je podsjetio Wigemarka da je zvanični stav BiH o gradnji Pelješkog mosta sadržan u zaključku Predsjedništva BiH iz 2007. godine i u pismu tadašnjeg predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića, koje je Hrvatskoj zvanično upućeno 2009. godine.

  Zaključkom i pismom, Bosna i Hercegovina je od Hrvatske zatražila da zaustavi gradnju Pelješkog mosta, dok se ne riješi otvoreno pitanje vezano za identifikaciju morske granične crte i pristupa Bosne i Hercegovine otvorenom moru, što je pravo koje joj pripada po Konvenciji UN-a o pravu mora.

  Taj stav je kasnije više puta potvrđen, a Hrvatska o tome svaki put zvanično obaviještena, prenosi agencija Fena.

  Upoznati sa zvaničnim stavom

  Izetbegović je dodao da su i u Evropskoj komisiji bili upoznati sa zvaničnim stavom BiH, te da je i u Studiji predizvodljivosti  iz 2014. godine, koju je finansirala EU, konstatirano da bi izgradnja Pelješkog mosta mogla dovesti do međunarodnog pravnog spora. Unatoč tome, donesena je odluka o sufinansiranju izgradnje Pelješkog mosta iz EU fondova, na osnovu nevalidne dokumentacije koju je dostavila Hrvatska i ničim utemeljene tvrdnje da se BiH ne protivi gradnji mosta.

  Pri tome, Evropska komisija od BiH nije službenim putem zatražila očitovanje prije donošenja odluke o sufinansiranju projekta, pokazujući tako nedopustiv odnos prema BiH. Ni poslije dodatnih upozorenja Bosne i Hercegovine, koja su uslijedila nakon donošenja odluke o sufinansiranju, Evropska komisija se nikada nije zvanično očitovala prema BiH.

  Ugrožavanje prava BiH

  Izetbegović je od Wigemarka zatražio zvaničan odgovor Evropske komisije, ističući da se novcem građana EU finansira i omogućava projekt koji krši međunarodno pravo i kojim se ugrožavaju prava BiH, buduće članice EU, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

  U Hrvatskoj je u ponedjeljak počela gradnja mosta Pelješac sa pristupnim saobraćajnicama koja bi trebalo da bude završena do 2022. godine.

  Evropska unija projekat sufinansira sa 357 miliona eura, odnosno sa 85 posto prihvatljivih troškova.

  Ukupna vrijednost projekta premašuje 526 miliona eura, od čega su prihvatljivi troškovi malo veći od 420 miliona eura.

  --

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  nine × one =