Izetbegović: U BiH sve pripada i Bošnjacima i Hrvatima i ostalima, jednako kao i Srbima

  O najavama Ambasade Rusije u BiH da se o ovom pitanju sazove vanredna sjednica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC), Izetbegović je poručio kako misli da bi Rusija, ako je prijatelj Srba na Balkanu i u RS-u, trebala pomoći tim ljudima da naprave zaista jedan normalan entitet, tako da i Bošnjaci i Hrvati i svi građani koji tamo žive osjete da je to i njihov entitet.

  Foto: AA

  Republika Srpska je bazirana na kostima pobijenih ljudi, na etničkom čišćenju koje je kulminiralo genocidom. Prihvatili smo je zato što smo htjeli mir na Balkanu i u BiH. Nismo prihvatili da će to biti entitet u kojem će dominirati i nastaviti se ponižavanje drugih naroda i ljudi, poručio je danas u Sarajevu Bakir Izetbegović, predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) i bivši član Predsjedništva BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

  Izetbegović je govorio na vanrednoj konferenciji za novinare u Sarajevu u povodom odluke njegove stranke da pokrene proceduru pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine za usklađivanje naziva entiteta Republika Srpska sa Ustavom Bosne i Hercegovine, a na temelju važeće odluke Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti naroda (U5/98).

  Obrazlažući ovu odluku, Izetbegović je kazao kako je nedvosmisleno jasno da su Bošnjaci i Hrvati građani četvrtog i petog reda u RS-u.

  “Zato što je nedvosmisleno jasno da su Bošnjaci i Hrvati građani četvrtog i petog u Republici Srpskoj, da se nad njima vlada u RS-u, da oni nemaju svoga mjesta u institucijama, dakle ono što im pripada po Ustavu i zakonu. To doziraju i određuju i imenuju srpski predstavnici u RS-u. Povratnici se vrijeđaju, nazivaju se ‘okupatorima Drine’, vrijeđaju se vjerski službenici za koje se govori da ‘arlauču sa džamija’, RS se naziva ‘drugom srpskom državom’ na Balkanu. I svemu tome kao instrument i alat, između ostalog, služi i naziv RS.”

  Izetbegović je podsjetio kako u izvornom Dejtonskom sporazumu, koji je na engleskom jeziku, taj naziv ne znači ništa, odnosno da tamo ne stoji da je to “Republic of Srpska”.

  Dotaknuvši se i pitanja zašto je ovakva incijativa došla sada, a ne ranije, Izetbegović je naglasio kako u BiH ne postoji momenat kada to ne bi bilo dovedeno u pitanje.

  “Kada god povučete ovakvu incijativu, pitaju vas, ‘zašto ste to uradili’. Da smo to uradili prije izbora bilo bi rečeno da se radi o ubiranju nekih poena. U BiH nema momenta kada to ne bi bilo dovedeno u pitanje”, rekao je Izetbegović.

  Prema njegovim riječima, trenutno postoji cijeli niz razloga za odluku SDA da pokrene ovakvu inicijativu.

  “Zato što je intenziviran napad na BiH, na njen euroatlanski put, njen integritet, povezuje se nekakvo rješenje Kosova sa rješenjem statusa RS. Na dnevnoj bazi se napada na simbole BiH.”

  Pojasnio je i kako je cilj inicijative da se u naziv entiteta RS unesu i Bošnjaci i Hrvati kao konstitutivni narodi.

  “U ovoj zemlji je sve i srpsko, i Federacija i država BiH i Republika Srpska, ali nije ekskluzivno srpsko. Pripada i Bošnjacima i Hrvatima i ostalima, jednako kao i Srbima. Cilj je da se to podcrta. Ono što ćemo mi tražiti jeste da se u naziv unesu i Bošnjaci i Hrvati. U sve što čini taj entitet, pa i u Dan Republike Srpske, da ga prepoznaju Bošnjaci i Hrvati kao svog, institucije RS-a i pravosuđe i policija itd. Za sada nema pravih rezultata u toj brobi i mi nju moramo intenzivirati”, rekao je Izetbegović.

  Naglasio je da – dok šute snage u BiH ili se bave sobom ili se bore međusobno za vlast i dominaciju, a s druge strane, stižu agresivne, tvrde, protivzakonite i protivustavne izjave od strane srpskih lidera u BiH, i u Beogradu, taj trend se neće promijeniti.

  “Vrijeme je da se kaže dosta je. Rrepublika Srpska je bazirana na kostima pobijenih ljudi, na etničkom čišćenju koje je kulminiralo genocidom. Prihvatili smo je zato što smo htjeli mir na Balkanu i BiH. Nismo prihvatili da će to biti entitet u kojem će dominirati i nastaviti se ponižavanje drugih naroda i ljudi.”

  Lider SDA je rekao kako će biti dat izvjestan rok i šansa da se na tom planu stvari poprave, odnosno da se popravi odnos prema BiH, prema njenom Ustavu, teritorijalnom integritetu, prema zakonima koji su zajedno doneseni – kao što je Zakon o odbrani, prema strategijama koje su usvojene, prema Bošnjacima, Hrvatima, povratincima.

  “Tempirat ćemo to u sljedećih pola godine. Ako se njihov odnos promijeni, mi možemo promijeniti našu odluku”, rekao je Izetbegović.

  Prokomentarisao je i reakcije iz RS-a na ovu odluku, te kazao kako je na namjeru da se pristupi pravdi, da se iskoristi pravo, odgovoreno prijetnjama da će se postupiti neustavno i protuzakonito.

  “Vodi se jedna autocenzura u odnosu na nas, da dobro razmislimo hoćemo li tražiti svoje pravo i pravdu. Zašto se boje, u čemu je probelm da mi pitamo Ustavni sud jesmo li mi u pravu, možda nismo u pravu. Prijetnje su da će doći do odcjepljena RS-a, do nekih referenduma, definitivno antidejtonski. Je l’ vi stvarno mislite da se na takav način možete ponašati ovdje u BiH, nakon svega što je urađeno ovdje prije 25 godina. Vrijeme je da stanemo na loptu i podvučemo crvenu liniju”, pojasnio je Izetbegović.

  Podsjetio je kako je Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH i predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata, prije nekoliko godina izjavio da će tražiti najslabiju kariku među Bošnjacima s kojom će praviti vlast u ovom mandatu, te poručio:

  “SDA sigurno radi vlasti, radi fotelja, neće prodati interes BiH. Niti će dopustiti zastoj na njenom euroatlanskom putu, niti napad na njen teritorijalni integretitet. Neka slobodno traži najslabiju kariku među Bošnjacima.”

  O najavama Ambasade Rusije u BiH da se o ovom pitanju sazove vanredna sjednica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC), Izetbegović je poručio kako misli da bi Rusija, ako je prijatelj Srba na Balkanu i u RS-u, trebala pomoći tim ljudima da naprave zaista jedan normalan entitet, tako da i Bošnjaci i Hrvati i svi građani koji tamo žive osjete da je to i njihov entitet.

  “Mi sigurno nećemo prestati da se borimo za naša prava. Mi nikada nismo pravili krize, uvijek smo bili dio rješenja”, rekao je Izetbegović, te zaključio:

  “Smatrali smo da možemo stvari popraviti političkim sredstvima, kroz pregovore i dogovore, međutim do toga nije došlo. Stvari pomalo kulminiraju na Balkanu, sve su otvoreniji zahtjevi za nekakvim razmjenama teritorija, sve su jači uticaji, sad se direktno protivustavno zaustavlja NATO put BiH. Vrijeme je da stanemo na loptu. Ta RS pripada i Bošnjacima i Hrvatima.”

  --

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  thirty six ÷ = six