More

  Izetbegović: Srpski narod da prihvati istinu i prestane poricati genocid

  Nikada nećemo dozvoliti da Srebrenica, Tomašica, Brčko, Zvornik i sva druga mjesta užasnih zločina nad nevinim bosanskim ljudima, budu išta drugo do li Bosna i Hercegovina", rekao je Izetbegović.

  - Advertisement -

  Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Bakir Izetbegović poručio je kako su danas u Srebrenici, na obilježavanju 22. godišnjice genocida, “primjereni samo šutnja i molitva”, prenosi agencije.

  Podsjetio je na dane kad su “odredi smrti zločinaca Radovana Karadžića i Ratka Mladića slomili otpor i pogubili hiljade muškaraca i dječaka u pokušaju da zatru Bošnjake muslimane”.

  “Sva krivica 15-godišnjeg Damira Suljića i 72-godišnjeg Alije Salihovića, čije ćemo kosti sahraniti, bila je ta što su bili muslimani, Bošnjaci i rođeni u Srebrenici. Đemila Mahmutović je imala krivicu odanosti prema braći i muškoj rodbini ne želi otići pred smrti koja je dolazila. I nju ćemo danas ukopati”, rekao je Izetbegović.

  Ustvrdio je i kako se “savjest zločinaca nikada nije probudila, jer nastavljaju da skrivaju i negiraju zločin koji se ovdje dogodio”. U tom smislu, pozvao je političke predstavnike Srba da prihvate činjenicu da je u Srebrenici dogodio genocid.

  “Jezivo iskustvo Srebrenice je pred sve nas, koji smo mu svjedočili, postavilo teška iskušenja i teška pitanja. Ponekad nam izgleda kao da odgovora na ta pitanja i iskušenja nema. Ali odgovora mora biti. I oni se nalaze u budućnosti ispunjenoj životom i mirom. Put do takve budućnosti vodi preko pomirenja. Ono je potrebno svima – i nama i generacijama koje dolaze. Ono je potrebno kako nikad više u Bosni i Hercegovini nijedna majka ne bi morala tražiti kosti svoje djece po masovnim grobnicama. Ali, jedno mora svima biti jasno – pomirenja i bolje budućnosti u Bosni i Hercegovini ne može biti bez pravde i istine”, poručio je Izetbegović.

  Istina je, kako je kazao, jedini oslonac pred teškim iskušenjima sa kojima se suočavamo svaki put kad se izgovori riječ Srebrenica.

  “Temelji pomirenja moraju se graditi na pravdi i istini. Na lažima, negiranju genocida, relativiziranju, provokacijama kojima smo svjedočili i uoči ove godišnjice, nikakvo pomirenje nije moguće. Pomirenja i bolje budućnosti neće biti dok u potpunosti ne bude poražena ideologija koja je kreirala genocid u Srebrenici”, naglasio je.

  Ponovio je poziv srpskom narodu i njegovim političkim, vjerskim i intelektualnim elitama da “prihvate istinu i prestanu poricati genocid koji je počinjen – da konačno učine taj korak ka istinskom pomirenju i boljoj budućnosti za sve nas”.

  “Istina od srpskog naroda zahtijeva da ne poklanja svoje povjerenje onima koji mu nude vještačke mitove, onima koji ga vode u sukobe, onima kojima taj narod treba samo kao saučesnik ili nijema podrška u zločinu. Takvih, nažalost, još uvijek ima. Oni nastavljaju sa negiranjem genocida, odlikuju ratne zločince dosipajući tako so na rane preživjelih, nastavljaju da svakodnevno prijete otcjepljenjem dijela Bosne i Hercegovine. Poručujemo im da u tome neće uspjeti. Nikada nećemo dozvoliti da Srebrenica, Tomašica, Brčko, Zvornik i sva druga mjesta užasnih zločina nad nevinim bosanskim ljudima, budu išta drugo do li Bosna i Hercegovina”, rekao je Izetbegović.

  “Bošnjacima je Srebrenica najdublja rana i oni je nikada neće zaboraviti. Nasilje kojem su bili izloženi od Bošnjaka zahtjeva da preziru ideju nasilne osvete, i oni je preziru. Teško je na svijetu naći narod nad kojim su počinjeni tako strašni zločini, uključujući i genocid, a koji je uspio da svojim unutrašnjim bićem i svojom duhovnom snagom savlada poriv za osvetom. Dobro je da je tako, jer osveta bi nas vodila u začarani krug iz kojeg nema izlaza. Naša jedina osveta moraju biti, i jesu to, upravo pravda i istina. Stoga, od borbe za istinu i pravdu nikada nećemo odustati”, kazao je Izetbegović.

  Srebrenica je, podsjetio je, bila poprište užasne tragedije, zatim pozornica nijeme tuge, a u budućnosti treba da postane mjesto pomirenja.

  “Da li će građani Srebrenice, i cijele Bosne i Hercegovine, uskoro početi da žive u budućnosti ispunjenoj životom i mirom, ili će nam to ostati nedostižni san, zavisi isključivo od spremnosti da se prihvati istina i odbace laži. Istina jeste teška i bolna, ali što prije bude prihvaćena, prije ćemo stići u budućnost u kojoj će se na ovaj dan u Potočarima pomen i sjećanje na žrtve genocida očitovati samo – molitvom i šutnjom”, dodao je Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceAgencije

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  three × = three