More

  Izetbegović: Neće biti novih entiteta, SDA garantuje

  - Advertisement -

  Bakir Izetbegović posljednjih mjeseci suočio se s teškim kritikama koje više ne dolaze samo od opozicije. Prvi čovjek Stranke demokratske akcije i član državnog Predsjedništva na ovaj ili onaj način, neposredno ili posredno – uključen je u sve krize koje su u ovdašnjem političkom ringu prepliću, skoro na dnevnoj bazi.

  Aktuelni politički moment u državi, sukobi i neslaganja: neustavni referendum, kršenja odluka Ustavnog suda, različita mišljenja o zahtjevu za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije, promjena Izbornog zakona. Sve su to povodi za krize koje sprečavaju zemlju da se izbori sa sve težom ekonomskom krizom, nezaposlenošću i jednom vrste letargije u kojoj se kompletno društvo nalazi.

  Kako je u ekskluzivnom razgovoru za N1 ispričao Izetbegović, problem je jasan – nakon višegodišnjeg oslanjanja na pomoć stranaca, politički akteri u BiH prepušteni su sami sebi što, kako je rekao, pothranjuje nerealne ambicije pojedinaca i stranaka u Bosni i Hercegovini. Razlozi za optimizam – postoje.

  ”Donosioci političkih odluka u BiH su nakon dvodecenijskog snažnog prisustva međunarodne zajednice ostavljeni da sami donose odluke, pronađu balanse i odrede budućnost zemlje. Naravno da to otvara raznovrsne mogućnosti i pothranjuje nerealne ambicije, ali sam uvjeren da će se na balansu interesa i odgovornosti za budućnost zemlje pronaći formula po kojoj će kompleksni državni aparat profunkcionisati. Otvoren razgovor koji smo vodili prekjučer u Mostaru mi je potvrdio ovakvu tezu. I Čović, i Ivanić, i Dodik, i lideri iz tri susjedne zemlje su diskutovali upravo u ovakvom tonu”, rekao je Izetbegović u razgovoru za N1.

  Prema njegovom mišljenju, krize su neophodan dio procesa sazrijevanja i traženja kompromisa. Optimizam mu ulijeva, tvrdi, ekonomski rast zabilježen u Federaciji. On je kazao da u BiH slijedi masovna izgradnja infrastrukture.

  ”Mislim da su svi umorni od kriza i beskrajnih natezanja i da će stvari odvijati u smjeru dogovora i pomirenja. Krize su neophodan dio procesa sazrijevanja i traženja rješenja, balansa i kompromisa. S druge strane, ekonomsko stanje se u kontinuitetu popravlja i ulijeva optimizam, i sigurno će uticati i na politiku. BDP, industrijska proizvodnja, izvoz, turističke posjete, naplata direktnih i indirektnih poreza, broj zaposlenih, sve to bilježi porast, a Federacija BiH je u većini navedenog prva u regionu. Masovan početak izgradnje infrastrukture je sasvim realan scenario, jer postoje osigurana sredstva od par milijardi KM, i to će dodatno učvrstiti ove trendove”, podcrtao je.

  ”Neiživljene galamdžije iz opozicije”

  Nakon što je u Srebrenici fizički napadnut državni ministar Adil Osmanović i parlamentarac Sadik Ahmetović, funkcioneri SDA, održana je sjednica Predsjedništva Stranke na kojoj je trebalo biti odlučeno o sankcijama za napadače. Prema izvještaju Radne grupe koju je formirala SDA, jedan od učesnika u napadu je Hamdija Fejzić, bivši predsjednik Općinskog odbora SDA Srebrenica. Sagovornik N1 je, komentirajući ovu temu, kratko poručio da će odluku o ovom pitanju donijeti Predsjedništvo Stranke.

  ”O tome će odlučiti Predsjedništvo SDA. Svako ko je učestvovao u napadu na zamjenika predsjednika SDA Adila Osmanovića će biti isključen iz SDA”, najavio je on.

  Izetbegovića ”bije glas” da je pristao na stvaranje takozvanog trećeg entiteta. Teške optužbe opozicije su svakodnevne, a bošnjački član Predsjedništva BiH kazao je da se radi o naivnoj i preuranjenoj kampanji.

  ”Tu se radi o naivnoj i preuranjenoj političkoj kampanji. Neće biti novih entiteta, neće biti podjele BiH, i tome je glavna garancija SDA, a ne nekoliko neiživljenih galamdžija iz opozicije”, poentirao je Bakir Izetbegović na kraju razgovora za N1.

  Na koji način će SDA kao vladajuća stranka i njen lider riješiti nekoliko gorućih pitanja u Stranci, ali i državi, ostaje da se vidi. Svakako da će neke stvari biti jasnije nakon naredne sjednice Predsjedništva SDA, na kojoj bi trebalo biti doneseno nekoliko odluka.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceN1

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  72 ÷ seventy two =