More

  Izetbegović na Igmanu: Sačuvat ćemo istinu o ratu u BiH

  'Imamo novi talas sjećanja, ponovo se pišu knjige o tome, radit ćemo i filmove o tome i nećemo dopustiti da se ta istina relativizira, da se strane izjednače niti da se zaboravi', kazao je član Predsjedništva BiH.

  - Advertisement -

  Intoniranjem himne Bosne i Hercegovine i defileom ratnih veterana Armije i MUP-a RBiH na Velikom Polju na Igmanu je obilježena manifestacija “Odbrana BiH – Igman 2017”, javlja Anadolija.

  Današnji govornici su poručili da su se okupili kako bi se sjetili svih šehida i boraca koji su živote ugradili u temelje državnosti BiH. Ukazali su na važnost obilježavanja ovakvih datuma i prisjećanja na heroje koji su živote dali za odbranu BiH. Dodali su da “nikada više ne smijemo biti slabi”.

  I član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, prisustvovao je današnjoj manifestaciji, gdje je veliki broj građana imao priliku razgovarati s njim. Poručio je da je “to dan kada su bh. patriote pokazali one svoje najbolje karakteristike, hrabrost, inat, kreativnost…”.

  Izetbegović je podsjetio da je to bila jedna kombinovana odbrana glavnog grada BiH.

  “To je dan kada se treba sjetiti cijele naše borbe, svega onoga što smo uradili da ova zemlja ne propadne. Jer, po vojnoj logici, ona je trebala pasti za 10, 20, 30, 50 dana. Nikada nije pala, unatoč potpunoj disproporciji u naoružanju. Mislim da je odgovor u tome što smo mi stajali na pravoj strani, što smo voljeli ovu zemlju, sve njene ljude, svaku njenu i džamiju i crkvu, most. Što smo branili ono što je suština ove zemlje, suživot, što smo branili civilizacijske vrijednosti u njoj”, poručio je Izetbegović.

  Sve više se, prema njegovim riječima, posvećuje pažnja obilježavanju ovakvih događaja, ali i prisjećanju svih hrabrih ljudi koji su dali svoje živote za odbranu ove zemlje.

  “Nije se naš narod zamorio od toga. Danas smo čuli izvanrednu kasidu o herojima BiH. Imamo novi talas sjećanja, ponovo se pišu knjige o tome, radit ćemo i filmove o tome i nećemo dopustiti da se ta istina relativizira, da se strane izjednače niti da se zaboravi. Sačuvat ćemo istinu o ratu u BiH”, dodao je član Predsjedništva BiH.

  Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević podsjetio je danas da se ova manifestacija tradicionalno održava već 17 godina.

  Kako je kazao, manifestacija se organizuje kako bi se očuvala i njegovala kultura sjećanja na naše šehide, poginule borce…

  “Da bi se sjećali simbola odbrane BiH. Prvenstveno, cilj manifestacije je da pošaljemo poruku mira svim prijateljima BiH”, poručio je Bukvarević.

  Hiljade vjernika i bivših boraca okupilo se ranije danas u musali Ratne džamije Igman gdje je proučena šehidska dova za domovinu te klanjana džuma-namaz.

  Ovogodišnja, 17. po redu, tradicionalna manifestacija “Odbrana BiH – Igman 2017.” ima za cilj da okupi preživjele učesnike odbrane naše države iz svih njenih krajeva koji će evocirati uspomene i sjećanja na teške godine borbe naših naroda te upoznati mlade generacije sa značajem herojske borbe u sudbonosnim danima odbrane kako Igmana tako i glavnog grada i države Bosne i Hercegovine.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceAgencije

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  six + one =