More

  Izetbegović: Hrvati trebaju birati svog člana Predsjedništva BiH

  - Advertisement -

  Jednog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine trebaju izabrati Hrvati, izjavio je član bh. Predsjedništva Bakir Izetbegović.

  On je za sarajevski portal Klix kazao da tu opciju treba prihvatiti i kroz zakon osigurati, ali i naglasio da od “trećeg entiteta”, kojeg traži član bh. Predsjedništva Dragan Čović, “očigledno nema ništa”.

  To, rekao je Izetbegović, treba prihvatiti.

  Čović je najavio slanje u parlamentarnu proceduru prijedloga izmjena Izbornog zakona.

  Izetbegović je kazao da nije pročitao konkretne prijedloge Hrvatskog narodnog sabora, ali da pretpostavlja da će se ponoviti set zahtjeva na koje Stranka demokratske akcije, na čijem je čelu, kroz ranije bilateralne razgovore nije pristala.

  “Nemamo namjeru mijenjati stav, dakle minimum koji je ranije određen. Kada je u pitanju izbor članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine, to pitanje može biti riješeno kroz provedbu presude Suda [za ljudska prava]u Strazburu, po modelu koji je predložio Stefan Fuele. Presuda Ustavnog suda [Bosne i Hercegovine] po apelaciji Bože Ljubića može biti implementirana isključivo na način da se poštuje Ustav [entiteta] Federacije Bosne i Hercegovine, da se poštuje sama presuda, a Hrvatska demokratska zajednica Bosne i Hercegovine traži više od toga, predlaže da Parlament izađe ususret Ljubićevim zahtjevima koje je Sud odbio”, rekao je Izetbegović.

  Popis stanovništva

  Izetbegović je kazao da se moraju poštovati rezultati posljednjeg popisa stanovništva u Bosni i Hercegovini.

  SDA očekuje da hrvatska strana prihvati paket dogovora koji bi relaksirali odnose u Federaciji Bosne i Hercegovine u samoj Bosni i Hercegovini.

  “Moramo se očitovati o teritorijalnom integritetu zemlje, odreći se priča o novim podjelama, ukloniti ostatke majorizacije i dominacije na lokalnom nivou, riješiti model za izbore u Mostaru, konačno potpisati ugovor države s Islamskom zajednicom kakve druge vjerske zajednice imaju odavno…”

  Kad je riječ o majorizaciji na nižim nivoima, kaže Izetbegović, u Srednjobosanskom kantonu, u kojem Bošnjaci čine 60 posto stanovništva, još se u nekim školama sva djeca školuju po hrvatskom planu i programu, uče da je Zagreb glavni grad, da je kuna moneta, diploma je sa šahovnicom, a ne sa simbolima SBK-a ili države Bosne i Hercegovine.

  Izetbegović očekuje da će do kraja njegovog mandata trajati preuranjena predizborna kampanja, “jedno upalno stanje, koje će ometati rad vlada i parlamenata, ali ih, uvjeren sam, neće zaustaviti”.

  “Čeka nas 18 mjeseci politikantstva i demagogije. Male su šanse, ali nije nemoguće da se ipak dogovori jedan kvalitetan paket mjera, koji bi, barem u Federaciji, donio relaksaciju.”

  Izetbegović je dodao da Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini mora dobiti ugovor i prava kakva imaju druge vjerske zajednice u državi, uvažavajući specifičnosti svake od vjera, te kazao da nema potrebe to odlagati i ignorirati.

  Značaj zakona o akcizama

  “Mostar mora biti grad ravnopravnih naroda i građana, zašto to ne osigurati? HDZBiH tvrdoglavo i jednostrano insistira samo na svojoj ‘listi želja’, a trajna rješenja moguća su samo uz obostrano razumijevanje i uvažavanje”, rekao je Izetbegović.

  On se osvrnuo i na usvajanje zakona o akcizama te kazao da ničeg bolnog neće biti u provedbi tog zakona, “sve su to politikantska pretjerivanja”.

  “Dizel gorivo je prije par godina koštalo 2,4 KM [1,2 eura], prošle godine 2,1 KM [1,05 eura], trenutno košta 1,79 KM [0.9 eura], a cijene raznovrsnih roba i artikala se nisu bitno mijenjale. I neće se bitno promijeniti i ako gorivo poskupi par procenata. S druge strane, izgradnja autoputa i brzih cesta na više od stotinu pozicija diljem Bosne i Hercegovine će, kroz angažman građevinske operative, u privredu upumpati skoro milijardu eura i od toga će svi imati koristi.”

  On je rekao da je nužno izgraditi bolju cestovnu infrastrukturu u Bosni i Hercegovini, kako bi privukli investitore i turiste, “to je jedini ispravan put, sve ostalo su sebična, politikantska dodvoravanja narodu na štetu tog istog naroda.”

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceAgencije

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  three ÷ = one