More

  Izetbegović: Dao sam službeni automobil supruzi da je zaštitim

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović kazao je da je njegova supruga koristila službeni automobil Predsjedništva u privatne svrhe zbog prijetnji kojima je u prošlosti bio izložen i Izetbegović i njegova porodica.

  Sedam dana nakon što je afera otkrivena, Izetbegović je kazao: „Vidite, ja sam u zadnjih 6,5 godina, koliko sam član Predsjedništva imao prijetnje ili napade, preko 30 puta. Od toga je devet puta bila smrtna prijetnja, od toga je nekoliko njih bilo ozbiljno. Dakle, gdje se našao eksploziv, kod čovjeka koji je vršio prijetnje, jer je bio u pitanju snajperista u blizini moje kuće. Tako da ja, takve stvari dosad nisam govorio u javnosti. Ne bih ni sada, da me to niste pitali.

  Također, nisam samo ja ugrožen, kroz te prijetnje, nego i moja porodica. Direktno je dokumentovano. Moja supruga doživi razne neprijatnosti, tako da ja nju nemam namjeru pustiti nezaštićenu. Ako je neće štiti država, onako kako štiti supruge drugih državnika, koji dolaze u posjetu BiH, onda ću se ja snaći da je štitim na privatan način.”

  Izetbegović: Nema nabavke novog automobila

  Na pitanje reporterke Al Jazeere Arduane Pribinja da li će biti nabavljen drugi automobil, čija je tenderska procedura sporna, Izetbegović je rekao da neće.

  Predsjedništvo Bosne i Hercegovine raspisalo je sredinom aprila tender za kupovinu novog automobila. U specifikaciji za nabavku navedeno je da automobil mora imati pripremu za montažu dječije sjedalice, sisteme za dolazak i odlazak od kuće, specifične aluminijske felge. Uz te, navedene su i ostale karakteristike specifične za jednog konkretnog proizvođača i jedan konkretan model.

  Nakon upita Balkanske istraživačke mreže o sumnjivom tenderu, Predsjedništvo BiH je iz specifikacija izbacilo nekoliko stavki, no i dalje traženi automobil u potpunosti odgovara jednom konkretnom modelu, što je u suprotnosti sa Zakonom o javnim nabavkama.

  Nejasno je kome je ovaj automobil namijenjen.

  Godinama kontrolori javnog novca upozoravaju da se službena vozila koriste nekontrolisano, u privatne svrhe te da se troše stotine hiljada eura javnog novca, dok javnosti nije poznato kako i u koje svrhe.

  Bez odgovora

  Transparency International upozorava na nejasne pravilnike koji se odnose na korištenje službenih vozila. Javne nabavke su netransparentne, kažu Centri civilnih inicijativa. Jedna trećina od milijardu eura vrijednih javnih nabavki je netransparentna, tvrdi CCI.

  „Državni službenici troše milione dok državne institucije nemaju osnovnih sredstava za rad, poput bolnica. Nemaju sredstava za čišćenje, jednokratne rukavice…”, javlja Pribinja.

  Al Jazeeri nije odgovoreno na pitanja po kojem pravilniku se vrši nabavka automobila. Pravilnik nije objavljen na stranici Predsjedništva BiH.

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  forty four ÷ twenty two =