More

  Izetbegović: Čuvat ćemo mir koji je plaćen krvlju

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Prošlo je 25 godina od proglašenja nezavisnosti BiH i početka brutalne agresije na našu zemlju, rekao je danas Bakir Izetbegović na početku 19. tradicionalnih susreta Zlatnih ljiljana Federacije BiH.

  ”Dvadeset pet godina branimo i unapređujemo Bosnu i Hercegovinu, gradimo novi život, gradimo budućnost i napredak u slobodi, ponosni na borbu koju smo vodili. U svim tim godinama, s ponosom se neminovno miješa i tuga, zbog onih koji više nisu sa nama, onih koji su platili najskuplju cijenu za slobodu, rekao je danas član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović u Travniku”, dodao je.

  ”Ne odričemo se ni tuge ni ponosa. Ne odričemo se ni borbe koja još traje, borbe za istinu o stradanju, istinu o otporu, borbe za pravdu. Oni koji s tom borbom kalkulišu i trguju, unaprijed su je izgubili. Jer naša borba počiva na hrabrosti onih koji nisu pravili kalkulacije i čekali pravi trenutak”, kazao je Izetbegović.

  Po njegovim riječima, naša borba počiva na žrtvi onih koji su bili spremni protiv zla i nepravde ustati po cijenu života, suprotstaviti se brojčano i materijalno daleko nadmoćnijoj, organizacijski superiornoj sili agresora. Samo takva odlučnost, odlučnost naroda koji brani pravo naopstanak i građana koji brane pravo na slobodu i jednakost, može uroditi plodom. Takav otpor se ne može slomiti.

  ”Ni kad smo bili napadnuti s dvije strane, ni kad smo bili zbijeni u opkoljene enklave, ni kad su neprijatelji ove države i ovog naroda bili uvjereni da je slamanje našeg otpora pitanje vremena, nismo odustajali. Borci Armije BiH pružili su žilav i neočekivan otpor. Mimo svih očekivanja i vojne logike taj otpor je trajao i jačao. Armija R BiH je 1995. izrasla u nadmoćnu i pobjedničku vojnu silu. Odbranili smo i sačuvali svoju domovinu, obnovili njenu državnost, izborili se za mir bez kojeg, makar i nepravednog, nije moglo biti ni obnove ni izgradnje. Mi ne živimo u prošlosti, ali prošlost živi u nama”, rekao je Izetbegović.

  Sjećanje nam, kaže, daje snagu da se odupremo svim pritiscima. Daje nam prijeko potrebnu snagu da pružimo ruku i onima protiv kojih smo se borili. Godine prolaze, ali sjećanje ne blijedi.

  ”Mi nikada nećemo zaboraviti ciljeve za koje smo se borili. Pamtićemo i dobro i zlo, ono vrijeme najtežeg iskušenja Bosne i Hercegovine, ono herojstvo najboljih bosanskohercegovačkih sinova u Odbrambeno-oslobodilačkom ratu od 1992. do 1995. godine, naše šehide inaše poginule borce. Predsjedništvo Republike BiH i narod organizovan u jedinice Armije Republike Bosne i Hercegovine ostvarili su historijski cilj – odbranili su i očuvali cjelovitu i suverenu državu Bosnu i Hercegovinu. U tome smo uspjeli uz ogromne žrtve, a naša viteška vojska nije uprljala obraz”, rekao je.

  Izetbegović naglašava da “naši borci se nisu svetili, nisu palili sela, nisu ubijali nevine civile ni rušili bogomolje”. Taj moralni kapital mjera je naše duhovne snage, osnov je i temelj našeg zalaganja za pomirenje, za reintegraciju zemlje.

  ”U tome je suština našeg antifašizma – u spremnosti da prevaziđemo svaku podjelu, i pružimo ruku mira i prijateljstva svakom dobronamjernom čovjeku u ovoj zemlji, spremnosti da bez obzira na gorka iskustva iz prošlosti gradimo sretnijubudućnost, u kojoj će svoje mjesto imati svi koji žele mir, napredak, sigurnost i blagostanje za generacije koje će nas naslijediti. Spremni smo graditi, i u miru čuvati svoju državu, svojidentitet, čast i dostojanstvo. Čuvat ćemo taj mir koji je plaćen najskupljom cijenom, životima i krvlju najboljih sinova i kćeri ove zemlje. Bit ćemo uvijek budni i na oprezu. Nikome nećemo dopustiti da nas uspavljuje i uljuljkuje lažima i zaboravom. Jednako tako, čuvat ćemo i tradiciju otvorenosti, zajedništva i tolerancije koju baštinimo, gradeći na osnovama istine, pravde i uzajamnog poštovanja dobrosusjedske odnose, unutarnje integracije Bosne i Hercegovine, i integraciju Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju kojoj našom kulturom i historijom težimo i pripadamo. Odlučno i snažno gradićemo budućnost, boriti se protiv podjela, čuvati i razvijati tekovine naše borbe i uspomenu na žrtve koje smo u toj borbi podnijeli”, istaknuo je.

  Naveo je da je Bosna i Hercegovina zemlja boraca, proslavljenih ratnika. Tako je to već stoljećima.

  ”Zapamtili su nas i respektovali i prijatelji i neprijatelji. Naši pretci su rasijali kosti diljem Evrope i Azije ratujući za različite države i imperije. Nikad više nećemo ratovati ni za koga osim za svoj narod i za svoju domovinu. I nikad više Bosnom i Hercegovinom neće vladati niko osim Bosanaca i Hercegovaca, i niodakle osim iz Bosne i Hercegovine. U to ime, cijenjeni borci – Zlatni ljiljani, dragi prijatelji, građani Bosne i Hercegovine! Čestitam vam Dan Zlatnih ljiljana i Dan pobjede nad fašizmom! Neka je rahmet na sve plemenite bosanske šehide, i nek je vječno sjećanje na poginule borce našeg odbrambenog rata! Neka živi Bosna i Hercegovina – naša jedina domovina!”, poručio je Izetbegović.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceFENA

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  × eight = eight