More

  Izborne prevare u Brčkom: Osuđen Diko Janković, pomagao Bogićeviću i Kojiću iz NDP-a

  Tužilaštvo Brčko distrikta BiH okončalo je postupak protiv Dika Jankovića (61), optuženog da je prije održavanja lokalnih izbora 2020. godine u ovom gradu pripremao izvršenje krivičnog djela prevare pri glasanju.

  Nakon što je nedavno izveden pred sud, njemu je za pripremanje ovog krivičnog djela pravosnažno izrečena kazna zatvora u trajanju od trideset dana, saopšteno je danas iz Tužilaštva.

  Diko Janković procesuiran je i osuđen jer je pribavljanjem ličnih dokumenata trećih osoba i njihovim prijavljivanjem za glasanje iz inostranstva stvarao uslove da na prevaran način iskoristi glasačke listiće i na izborima glasa umjesto njih.

  Pomagao Bogićeviću i Kojiću iz NDP-a

  On je u namjeri da tako osigura glasove za Radoslava Bogićevića i Nenada Kojića, kandidate Narodnog demokratskog pokreta (NDP) za Skupštinu Distrikta, putem aplikacija za razmjenu poruka i razgovornu komunikaciju pribavio fotografije osobnih i putnih isprava od trideset dvije osobe iz distrikta Brčko.

  Nakon toga su identifikacioni dokumenti tih osoba, bez njihovog znanja i saglasnosti dostavljeni u postupak registracije za glasanje Centralnoj izbornoj komisiji BiH.

  Tužilaštvo Distrikta dokazalo je da je Janković nabavio sredstva i preduzeo drugu radnju koja stvara uslove za neposredno učinjenje krivičnog djela za koje se može izreći kazna zatvora tri godine ili teža kazna.

  Pred Osnovnim sudom Distrikta stavljeno mu je na teret krivično djelo Pripremanje krivičnog djela (iz člana 333 Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH) za koje je zatim pravosnažno osuđen na kaznu zatvora od trideset dana.

  Istovremeno, sudilo mu se i za krivično djelo Neovlaštena nabavka, držanje ili prodaja oružja ili bitnih dijelova za oružje (iz člana 65 stav 1 Zakona o oružju i municiji Brčko distrikta BiH), jer je bez odgovarajuće isprave u kući držao pištolj s pripadajućom municijom, za šta je kažnjen novčanom kaznom od 500,00 KM, navedeno je u saopštenju.

  Čitano

  Povezani članci