More

  Izbori u BiH za osam mjeseci: Jesu li promjene uopće moguće?

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Opći izbori u Bosni i Hercegovini [BiH] trebali bi biti održani u oktobru ove godine, a velika je nepoznanica jesu li promjene oko Izbornog zakona uopće moguće?

  Stranke iz Republike Srpske [RS] i Hrvatska demokratska zajednica BiH [HDZBiH] blokiraju funkcioniranje vlasti na svim nivoima, osim u Brčko distriktu BiH, gdje djeluje koalicija sastavljena od brojnih opcija iz reda sva tri konstitutivna naroda, predvođena trojkom SDA-SNSD-HDZBiH.

  Dokaz da se, uz utjecaj međunarodne zajednice, u ovom slučaju prvenstveno Sjedinjenih Američkih Država [SAD], ipak može funkcionirati.

  SAD će nastaviti vršiti pritisak za diplomatsko rješenje političke krize i povratak stranaka iz RS-a u državne institucije. Stranci, pogotovo Amerikanci, znaju s kime imaju posla u BiH.

  [VEZANI ČLANAK: Vršiti pritisak za diplomatsko rješenje krize u BiH]

  “Umjesto što se vrijeme troši na sastajanje s korumpiranim zvaničnicima, više bih preferirao da SAD troše našu energiju u podizanje svijesti o velikom ekonomskom potencijalu BiH”, izjavio je američki diplomata Gabriel Escobar.

  A bosanskohercegovački građani koji priželjkuju ekonomski procvat svoje zemlje mogu samo plakati – od muke.

  Izbori u oktobru neupitni, ali za Čovića…

  Posljednji pregovori u Neumu, uz evropske i američke medijatore, nisu bili uspješni. U narednim danima se očekuje nastavak dijaloga, u nekom drugom gradu, najvjerovatnije Sarajevu.

  “S ovim ljudima nema više smisla raditi”, pesimističan je bio nakon neumskih razgovora predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

  On smatra da ne postoje formalno-pravni uslovi za organizaciju Općih izbora ove godine, a demantuju ga Centralna izborna komisija [CIK] BiH i visoki predstavnik Christian Schmidt.

  [VEZANI ČLANAK: Nema smetnji za organizaciju i provedbu Izbora]

  “Izbori će biti održani u oktobru, bez obzira na ishod pregovora o izmjenama Izbornog zakona”, jasan je njemački diplomata na čelu međunarodne zajednice u BiH.

  Takav stav ima i najjača parlamentarna stranka iz njegove zemlje – Socijaldemokratska partija Njemačke [SPD], čiji je zastupnik u Bundestagu Adis Ahmetović od nedavno i izvjestilac ove institucije za Zapadni Balkan.

  Ovaj mladi političar na početku svog angažmana čini se poprilično posvećenim budućnosti zemlje iz koje vodi porijeklo. I nije slučajno baš on zadužen za BiH.

  “Izbori u BiH se moraju održati u oktobru, sa ili bez novog Izbornog zakona”, poručio je Ahmetović u ime SPD-a, najavivši svoj dolazak u Sarajevo za nekoliko dana.

  Podgrijavanje političke krize

  Politička kriza u BiH se nastavlja, a dodatno je podgrijavaju predviđanja analitičara da će Čović ići u bojkot Izbora.

  Pošto do Izbora ima još osam mjeseci, dug je redoslijed poteza koje može napraviti.

  Tako će danas svojim prisustvom u Narodnoj skupštini RS međunarodnoj javnosti još jednom pokazati da je poželjan partner vlasti ovog bh. entiteta, čiju secesionističku politiku predvodi član Predsjedništva BiH i predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata [SNSD] Milorad Dodik.

  Najavljeno je da će Čović danas posjetiti i Distrikt. Čisto da pokaže da ga ima i u toj specifičnoj, strateški veoma bitnoj administrativnoj jedinici u BiH, koja presijeca RS na dva dijela, gdje njegova stranka bez problema godinama funkcioniše u vlasti sa SDA, sa čijim predsjednikom nikako da se dogovori.

  Želja političara iz RS-a: Razgovor bez stranih medijatora

  Za razliku od prvog čovjeka HDZ-a BiH, Bakir Izetbegović [SDA] je dosta optimističniji nakon razgovora u Neumu.

  “Na momente se činilo da ćemo napraviti kompletan posao. Idemo dalje”, poručio je on.

  A dalje se ide bez stranih medijatora, što iz RS-a već dugo vremena priželjkuju, posebno nakon Dodikove posjete Srbiji, gdje mu je predsjednik Aleksandar Vučić jasno dao do znanja da mora smiriti tenzije i razgovarati.

  “Posebna sjednica NSRS [danas] može biti dobra polazna osnova za rješavanje gorućih pitanja u BiH… I NSRS je dio institucija BiH”, izjavio je predsjednik NSRS Nedeljko Čubrilović [DEMOS], aludirajući na Izetbegovićevo neprihvatanje poziva da prisustvuje sjednici.

  [VEZANI ČLANAK – Čubrilović: I NSRS je dio institucija BiH]

  Moguće tehničke promjene

  I onda se vraćamo pitanju s početka – jesu li promjene do Izbora u oktobru uopće moguće?

  Trenutna procjena je da bi one tehničke prirode mogle biti nešto najpozitivnije u moru negativnih dešavanja, dok ona pitanja oko kojih i dalje nema dogovora ostaju otvorena za neke nove gradove i hotele, bez tačne vremenske odrednice.

  “Onog trenutka kad nestane novca za unutarnje potrebe, za finansiranje svako svog aparata, onda će se konačno pristupiti krajnjem i konačnim pregovorima”, predviđa novinar Boris Čerkuč.

  Zajednički stav stranaka probosanske orijentacije

  Oni koji žele građansku BiH konačno su dočekali politički konsenzus između stranaka probosanske orijentacije.

  [VEZANI ČLANAK: Politički konsenzus oko važnih pitanja]

  Član Predsjedništva BiH i lider Demokratske fronte [DF] Željko Komšić otkrio je da se prije dva mjeseca sastao sa predsjednikom Socijaldemokratske partije BiH [SDPBiH] Nerminom Nikšićem, a da je o svemu bio upoznat i Izetbegović.

  “Pored principa koji su se odnosili na izbor članova Predsjedništva BiH na temelju presuda Evropskog suda za ljudska prava, usaglasili smo se i o potrebi reduciranja domova naroda”, naveo je Komšić.

  A biranim riječima o predsjednicima Naroda i Pravde [NiP], Saveza za bolju budućnost [SBB] i Narodnog evropskog saveza [NES] govorio je Izetbegović.

  “Imali smo jedan zajednički stav i bili smo spremni da hrabro iskoračimo u odnosu na očekivanja hrvatske strane”, istakao je on.

  Doći do evropskog izbornog sistema

  Onaj u koga se polažu velike nade, Adis Ahmetović na propast neumskih pregovora pozitivno gleda. On zna kakvu BiH želi većina njenih građana.

  [VEZANI ČLANAK: Da je dogovor postignut, bio bi štetan po BiH]

  “U ovakvom sastavu pregovarača, svaki rezultat do kojeg bi se došlo ne bi bio dobar za budućnost Bosne i Hercegovine”, smatra njemački parlamentarac.

  Pozvao je demokratske i liberalne snage u BiH da se zajedno bore i, uz pomoć Njemačke, dođu do evropskog izbornog sistema.

  Izborni zakon BiH ne može biti onakav kako to žele nacionalističke snage, već multietnički i u skladu s evropskim standardima, naglašava Ahmetović. Još samo da to dočekamo…

  NOVINAR: Adis Mujdanović

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img