More

  Ivo Filipović: U politici nekada dva zna biti više od tri

  "Čvrsto sam uvjeren da u politici nekada dva zna biti više od tri, te da je, sve u skladu sa zakonom, moguće, a sudeći i prema ranijim iskustvima, da po ovoj formuli nastavi funkcionisanje brčanski parlament."

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Predstavnici Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine [HDZ] u Skupštini Brčko distrikta, iako su ostali na dva zastupnika, vjeruju da će i dalje biti dio skupštinske većine, te da će i u takvim okolnostima, a u skladu sa zakonom, biti usvojen budžet Distrikta za tekuću godinu.

  “HDZ ima potpisan Sporazum o koaliranju unutar parlamentarne većine, te je naša saradnja, bez obzira na najaktuelnija dešavanja, i dalje veoma dobra. Upravo stoga vjerujem da skupštinska većina neće pretrpjeti nikakve promjene, što se odnosi i na situaciju oko usvajanja budžeta. Čvrsto sam uvjeren da u politici nekada dva zna biti više od tri, te da je, sve u skladu sa zakonom, moguće, a sudeći i prema ranijim iskustvima, da po ovoj formuli nastavi funkcionisanje brčanski parlament”, rekao je u izjavi medijima potpredsjednik Skupštine Ivo Filipović.

  Prema njegovim riječima, razgovori o svemu, unutar vladajuće skupštinske većine, još uvijek su u toku i vrlo brzo će se znati njihov konačan rezultat.

  Problemi u skupštinskoj većini

  Predsjednik Skupštine Esed Kadrić [Stranka demokratske akcije] kazao je u izjavi medijima u ponedjeljak da bi prelazak zastupnika Tomislava Stjepanovića u nezavisne zastupnike, odnosno u Hrvatsku demokratsku zajednicu 1990 [HDZ 1990], i njegovo zajedničko djelovanje sa dva opoziciona zastupnika Hrvatske seljačke stranke – braća Radić [HSS] mogao praviti problem u skupštinskoj većini, naročito kada je riječ o ključnim aktivnostima.

  “Rad bi bio i bit će otežan ukoliko koalicija sa Stjepanovićem na čelu ostane na okupu. Mi još nemamo nikakve donesene odluke. Inače, imat ćemo niz sastanaka na ovu temu unutar još uvijek vladajuće koalicije, kako bi smo vidjeli status HDZ-a [Hrvatska demokratska zajednica Bosne i Hercegovine]”, rekao je Kadrić nakon prvih konsultacija predstavnika Bošnjaka u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti sa čelnicima HDZ-a.

  Kadrić je izrazio uvjerenje da će u narednih nekoliko dana situacija biti jasnija te da će se iskristalisati svi neophodni stavovi koji će biti opredjeljujući kako dalje funkcionirati, tim prije jer je Skupštini upućen zahtjev od strane koalicije predvođene Stjepanovićem da se HDZ pomjeri u opoziciju.

  Milić: To je pitanje skupštinske većine

  Gradonačelnik Siniša Milić [Savez nezavisnih socijaldemokrata] u ponedjeljak je izjavio da ni gradonačelnik, ni predsjednik lokalne Skupštine, nemaju kapacitet da donose odluke po zahtjevu kakav je uputio Stjepanović, a koji se odnosi na prekompoziciju vlasti.

  “To je pitanje skupštinske većine koja se formira nakon pregovora i potpisivanja Koalicionog sporazuma i samo ona može donijeti takve odluke”, rekao je Milić.

  Odgovarajući na pitanje novinara da li će prelazak Tomislava Stjepanovića u HDZ 1990 utjecati na usvajanje budžeta Distrikta za ovu godinu, Gradonačelnik Brčkog naveo je da se nada da neće, ali da svaka politička nestabilnost može da se odrazi na funkcioniranje vlasti i realizaciju početih aktivnosti.

  Stjepanović: Zamjena političkih pozicija 

  U ponedjeljak je u prostorijama HDZ- 1990 u Brčkom održana konferencija za novinare na kojoj je Stjepanović potvrdio nezvanična saznanja Otiska od petka, rekavši da je istupio iz HDZ-a, te je sada član HDZ-a 1990.

  Njegov istup iz HDZ-a podrazumijeva prekompoziciju vlasti, jer su za funkcioniranje vladajuće većine neophodna najmanje tri predstavnika ovog naroda.

  Istakao je da će sa dva zastupnika HSS-a tražiti da se izvrši zamjena političkih pozicija u vlasti.

  Ovom prekompozicijom preostala dva zastupnika HDZ-a činila bi opoziciju u Skupštini.

  Stjepanović je potvrdio da su kontaktirali Gradonačelnika i predsjednika Skupštine, dodavši da su razgovarali i sa predstavnicima političkih stranaka iz reda druga dva konstitutivna naroda.

  “Ova tri zastupnika su legitimna većina Hrvata koja bi trebala da donosi ključne odluke. Vjerujem da ćemo u ovih 60 dana do usvajanja proračuna sve proceduralne zahtjeve ispuniti, kako bi nesmetano donijeli proračun do konca trećeg mjeseca.”

  Smjena pozicija u izvršnoj vlasti

  Sa ovim odnosom snaga, trebala bi uslijediti i smjena pozicija u izvršnoj vlasti.

  HDZ drži pozicije četiri člana Vlade – dogradonačelnika, tri šefa odjela, te dvije pozicije savjetnika gradonačelnika.

  Otisak nezvanično saznaje da bi, na osnovu dogovora između HDZ-a 1990 i HSS-a, mjesto dogradonačelnika, umjesto Ante Domića, zauzeo Ivan Krndelj iz HSS-a, a umjesto Ive Filipovića na mjesto potpredsjednika Skupštine došao bi upravo Stjepanović.

  “Ne postoji nikakva cijena mog povratka u HDZ”, odgovorio je Stjepanović na pitanje novinara.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceOtisak.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  fifty six − 54 =