Ivo Filipović: Ova oporba zna šta hoće

U petom izdanju Otiskovog specijala voditelj i urednik emisije Admir Kadrić ugostio je Ivu Filipovića, potpredsjednika Skupštine Brčko distrikta BiH i Organizacije HDZBiH za Distrikt. Razgovaralo se o aktuelnim političkim zbivanjima s naglaskom na ulogu HDZ-a u brčanskoj vlasti.

Kadrić je istaknuo da je njegov gost vodio pregovore oko imenovanja gradonačelnika nakon posljednjih izbora. Filipović je rekao da mu je ta dužnost povjerena zbog godina. Naglasio je da je gradonačelnik onaj koga izabere većina u Skupštini te da podržava sistem rotacije.

Nema smisla da imamo dva mandata zaredom iz reda istog naroda – dodao je.

U nastavku emisije spominjala su se različita imena, pa je tako za Tomislava Stjepanovića gost rekao da je način na koji je napustio HDZ veleizdaja.

Dok jedni odlaze, drugi dolaze – zato je spomenut i Ivan Krndelj s kojim su članovi HDZ-a, prema Filipovićevim riječima, našli neke zajedničke interese. Kadrić je dodao da je Krndelj skupštinsku fotelju ustupio Ljubici Ilić, koja je također, pridošlica HDZ-a, a da je on dobio poziciju u Zavodu za planiranje.

Novoizabranu članicu Komisije za praćenje sukoba interesa Ružicu Marković i novog člana Izbornog povjerenstva Marka Tadića voditelj je spomenuo u kontekstu zapošljavanja HDZ-ovih kadrova.

Filipović je negirao uključenost Ružice Marković u HDZ dodavši da je izbor kandidata za Komisiju bio pod lupom i da su sve pratili predstavnici OHR-a.

Ipak, potvrdio je da poznaje gospođu Marković i da smatra da je bila kvalitetna kandidatkinja jer je, među ostalim, bila i zlatni student. Riječi hvale imao je i za Tadića, rekavši da je bio izvrstan student i da je poznat kao intelektualac, ali da nije utjecao na njegovo zapošljavanje. Dodao je još da se Tadićeva jedina konkurencija na intervjuu nije ni pojavila.

HDZ zaista puno radi – istaknuo je Filipović, objašnjavajući stranačke uspjehe.

Kadrić je podsjetio na hapšenja i optužnice za izborne prevare protiv kandidata HSS-a i NDP-a na proteklim izborima, ali i jednog HDZ-ovog lobiste.

Filipović je istaknuo da je uhapšenim nanesena velika šteta i da su pojedinci zbog preuzimanja ličnih karti zatvoreni samo na prostoru Distrikta i nigdje više u BiH.

Ja ne mislim da je to veliki prekršaj – zaključio je.

Osvrnuvši se na slučaj lobiste, kazao je da ne može reći da je on bio lobista i da je HDZ mogao imati koristi kroz glasove, ali da njegovi postupci nisu upravljani iz HDZ-a.

Godinama se već traga za lokacijom gdje će se uspostaviti Centar za upravljanje otpadom. Filipović je jedan od predstavnika vlasti koji se složio da to bude Kladje, podsjetio je Kadrić. Gost je kazao da je to idealno mjesto i da to neće biti deponija, već hangari; te da se smeće neće ni vidjeti.

Filipović je pozdravio usvajanja novih zakona poput onoga o sukobu interesa, rekavši da BiH mora prihvatiti vrijednosti Evropske unije, ali da do njih ne bi došlo da nemamo Supervizora.

Prioritet Skupštine za ovu godinu, prema njemu, su Zakon o javnoj imovini, zatim završetak projekta u bazi McGovern i početak razgovora o vrlo teškoj temi – o reformi Javne uprave.

Ova oporba zna šta hoće, dobro se priprema za sastanke – komentirao je klimu u Skupštini, dodavši da bi možda bilo dobro uvesti kodeks ponašanja.

Zaključio je da HDZ pokušava pomoći svim građanima iz reda hrvatskog naroda i da je povjereni mandat za dobrobit svih građana, a ispred hrvatskog naroda.

Cijela emisija

Razgovor na teme u članku možete pogledati na slijedećim minutama: 23:39 – 1:16:00

Autorica: Emina Osmić-Hajdarević
--