More

  Ivanić: Zakasnio Dodikov zahtjev za postrojavanje Oružanih snaga BiH

  Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska od člana bh. Predsjedništva zatražio slanje Trećeg puka Oružanih snaga Bosne i Hercegovine na defile povodom dana RS-a, ali dobio je odbijenicu.

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić poručio je u petak predsjedniku bh. entiteta Republika Srpska Miloradu Dodiku da je zakasnio sa zahtjevom za angažman pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda na proslavi dana RS-a.

  Dodik je pismo Ivaniću poslao ranije u petak, navodeći kako odgovor “očekuje u što kraćem vremenskom roku, kako bi se ispoštovale sve potrebne procedure i kako bi se jedinica Srba u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine našla na čelu svečanog defilea u čast Dana RS-a”.

  “Uvjeren sam da je Vama i saradnicima poznato da pravne norme propisuju da organizator manifestacije koji želi angažman Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka to treba zatražiti najmanje 30 dana prije održavanja manifestacije, što su institucije RS-a svih ranijih godina činile”, odgovorio je Ivanić u večernjim satima.

  ‘Potpuno neprimjereno, pa i sramno’

  “Informisan sam da Organizacioni odbor obilјežavanja 9. januara ove godine nije tražio učešće u svečanom defileu pripadnika Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka, iako su donošenjem Zakona o Danu RS-a ispunjeni svi pravni preduslovi za podnošenje tog zahtjeva”, dodao je Ivanić.

  Podsjetio je Dodika da je, u vrijeme kada je trebalo podnijeti zahtjev, “javno rekao da ne želi prisustvo [Trećeg pješadijskog] Puka na obilјežavanju 9. januara”.

  “Današnje podnošenje zahtjeva meni, a ne nadležnim institucijama, i to samo nekoliko dana prije skupa, pokazuje da odgovornost za vlastitu grešku pokušavate prebaciti na mene te Vas obavještavam da sam spreman nositi odgovornost samo za svoje postupke, ali ne i za Vaše. Iskreno mi je žao što je proslava 9. januara, umjesto da bude tačka na kojoj se pokazuje snaga i jedinstvo srpskog naroda, postala predmet političkih sukoba”, konstatira Ivanić.

  Naveo je i kako “niti jednim svojim potezom nije dao ni najmanji doprinos” [tim političkim sukobima] te smatra to “potpuno neprimjerenim, pa i sramnim”.

  Ustavni sud BiH: Dan RS-a je neustavan 

  Prema njegovim spoznajama, “zahtjevi Organizacionog odbora za upotrebom ratnih zastava i smještajem pripadnika policije RS-a u objektima Oružanih snaga Bosne i Hercegovine su odobreni”.

  Ministarstvo obrane Bosne i Hercegovine potvrdilo je da mu nije stigao niti jedan zahtjev dužnosnika ili institucija iz RS-a ili Predsjedništva Bosne i Hercegovine za angažiranje pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

  Dan RS-a, koji je Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio neustavnim, bit će obilježen u utorak.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceAgencije

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  six × = 18