More

  Ivanić: Ključni problem nepovjerenje među liderima Bošnjaka i Hrvata

  Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić je izrazio bojazan da BiH ulazi u još ozbiljniju krizu.

  - Advertisement -

  Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić izrazio je bojazan da Bosna i Hercegovina ulazi u još ozbiljniju krizu te misli da Predsjedništvo BiH ima obavezu da i dalje čini sve da se pokuša promijeniti sadašnja situacija.

  Problem je, smatra, nepovjerenje među Bošnjacima i Hrvatima u Federaciji BiH te unutar bošnjačkog političkog tijela.

  “Nažalost, pokazalo se ono što sam govorio još prije godinu dana – da će ključni problem biti nepovjerenje koje postoji između hrvatskih i bošnjačkih političkih lidera s jedne strane, ali i s druge, sada sve vidljivije potpuno nepovjerenje unutar bošnjačkih predstavnika vlasti”, rekao je Ivanić za Fenu.

  Nakon što je propao pokušaj predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i predsjednika HDZ-a Dragana Čovića da danas u Mostaru organizira sastanak političkih lidera, Ivanić je rekao da je evidentno kako su kratkoročni politički razlozi uvjetovali da jedan broj učesnika nije mogao doći na sastanak.

  Ivanić smatra da poslije pozitivnog pokušaja, koji je, kako tvrdi, trebao dovesti do promjene političkog ambijenta, BiH ulazi u još dublju političku krizu.

  “Zbog svega što se događa, kao i činjenice da BiH nije dio transportne zajednice, da se kasni u pripremi odgovora na Upitnik Evropske komisije, da EU i dalje traži zakon o akcizama, bojim se da će BiH uz sve postati žrtva unutrašnjih borbi političkih lidera”, rekao je.

  Potez Predsjedništva BiH

  Ivanić je podsjetio da se BiH dugo nalazi u političkoj krizi te da postoji ozbiljan zastoj na evropskom putu.

  Kaže da je Čović, logično i politički korektno, pokušao organizirati sastanak ljudi koji imaju značajnu ulogu u rješavanju tih pitanja.

  “Bio sam spreman da se na sastanak odazovem. Ali, nakon što su neki otkazali učešće na ovim razgovorima, bilo je besmisleno da se sastanak održi”, rekao je član Predsjedništva BiH.

  Naglasio je da Predsjedništvo BiH ima obavezu da i dalje čini sve da pokuša promijeniti sadašnju situaciju.

  “Moja sugestija će biti da Predsjedništvo BiH, ako treba, pojedinačno razgovara sa svim ključnim liderima političkih partija i da oni daju svoj doprinos da se stvari promijene. Ko će drugi, ako nećemo mi. Ko će drugi stvoriti uslove da se stvari preokrenu, jer će u protivnom najgore biti građanima”, rekao je Ivanić.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceAgencije

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  7 × one =