More

  Ivan Crnoja: Postoji li uopće pravda u Brčko distriktu?

  - Advertisement -

  Na e-mail adresu redakcije portala Otisak.ba stigao je dopis Ivana Crnoje upućen Odjelu za obrazovanje Vlade Brčko distrikta, koji je, kako kaže, u interesu svim završenim, sadašnjim i budućim studentima Evropskog i Internacionalnog univerziteta Brčko distrikta neovisno jesu li iz Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske, Republike Srbije, Crne Gore, Kosova ili dr.

  Dopis prenosimo u cjelosti:

  “Pročitao sam na stranicama Internacionalnog univerziteta Brčko distrikt Vaš dopis broj: 37-000260/17, broj akta: 07-1154SO-001/17 od datuma 24.03.2017. upućen Ministarstvu za obrazovanje i nauku Republike Makedonije, Ministarstvu prosvjete Republike Crne Gore, Ministarstvu prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, Agenciji za znanost i visoko obrazovanje Republike Hrvatske i Ministarstvu obrazovanja, nauke i tehnologije Republike Kosovo pod nazivom: Obavještenje o statusu visokoškolskih ustanova u Brčko distriktu BiH.

  Lijepo Vas molim da se više ne poigravate sa studentima koji su završili I, II, ili III ciklus studija na nekom od univerziteta navedenih u tom obavještenju, s obzirom na to da se ne nalaze na popisu akreditiranih visokoškolskih institucija koji vodi Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranja kvalitete BiH, kao ni na popisu visokoškolskih institucija koji vodi Centar za informiranje i priznavanje, odnosno navedene ustanove moraju proći postupak akreditacije u Bosni i Hercegovini, što očito nisu. Sukladno tome, Vaša Obavještenja o statusu visokoškolskih ustanova u Brčko distriktu su, nažalost, samo obmanjivanje javnosti i studenata kojima je već dosta čekanja da im matična zemlja nostrificira diplome neovisno o tome iz koje države dolaze.

  I ja sam stekao diplomu na Evropskom univerzitetu jer sam uvjeravan da će se situacija oko akreditacije razriješiti, međutim, situacija je ostala ista kao i prije 2013. godine, dotični univerzitet nema akreditaciju, a tu akreditaciju je jednim potezom pera ukinuo bivši šef Odjela za obrazovanje gospodin Momčilo Poljić, a iza njega smjenjivali su se šefovi Odjeljenja za obrazovanje koji su svojim postupcima samo dolijevali ulje na vatru. A sada novi šef Odjela za obrazovanje prof. Senad Osmanović šalje obavještenja koja ne služe ničemu jer akreditaciju imaju samo one ustanove koje se nalaze na popisu Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranja kvalitete BiH.

  Inspektorica za obrazovanje Inspektorata Brčko distrikta BiH gospođa Fikreta Delalić dana 16.12.2014. izvršila je inspekcijski nadzor u Internacionalnom univerzitetu i utvrdila da ne postoje nepravilnosti koje se odnose na dozvolu za rad Internacionalnog univerziteta, postavlja se pitanje kako Evropski i Internacionalni univerzitet nisu na popisu Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranja kvalitete BiH i Centra za informisanje i priznavanje. Time, a i učestalim objavama zaključaka da univerziteti imaju uredne dozvole za rad te da su diplome sa istih uredne, inspektor za obrazovanje konstantno obmanjuje javnost.

  Kada je neformalno udruženje studenata navedenih univerziteta javno iznijelo da su prevareni i da Vlada Brčko distrikta, gradonačelnik i inspekcija godinama obmanjuju javnost, njihove tvrdnje je očito odnijela rijeka Sava jer povratnih informacija nikad nije bilo.

  Na kraju mogu zaključiti da je jedini krivac za situaciju u visokom obrazovanju u Brčko distriktu Vlada Brčko distrikta, Odjel za obrazovanje i inspektor za obrazovanje Inspektorata Brčko distrikta koji su dopustili sustavne nepravilnosti. Studenti koji su došli izvan granica BiH i koji su u Brčko distriktu upisali navodno regularne fakultete dovedeni su u zabludu od strane Vlade, gradonačelnika i navedenih univerziteta da će moći nostrificirati svoje diplome. Svi oni MORAJU dobiti pravnu zaštitu pred nadležnim sudovima u Bosni i Hercegovini, a ukoliko istu ne budu mogli ostvariti, zaštitu trebaju potražiti pred Europskim sudom za ljudska prava zbog povrede prava iz Europske konvencije o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda koju je potpisala i BiH i po Ustavu BiH izravno je primjenjiva u Bosni i Hercegovini.

  Gospodo, nepotrebno trošite energiju i vrijeme na nebitne stvari kao što su obavještenja bez značaja umjesto da tu istu energiju usmjerite na postupak akreditacije navedenih ustanova i njihovo uvrštavanje na listu akreditiranih visokoškolskih ustanova u BiH koju vodi Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranja kvalitete BiH u Banjoj Luci. Ukoliko to niste u stanju učiniti, stavite ključ u bravu dotičnim univerzitetima jer nemaju potrebne dozvole za rad, a odgovorne osobe, a to su: gradonačelnik, inspektori za obrazovanje, šef Odjela za obrazovanje trebaju dobiti kaznenu prijavu.

  Navedeni moraju odgovarati za prijevare nad stotinama studenata i stjecanje protupravne imovinske koristi od toga.

  Pozivam i sve prevarene studente da zajedničkom tužbom zatražimo sudsku zaštitu i vidimo postoji li uopće pravda u Brčko distriktu”, navedeno je u dopisu.

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  + fifty seven = 60