Istočno Sarajevo: Četiri građanina BDBiH u izolaciji, nakon što su boravili u Italiji

Foto: Vlada BDBiH

Komandant Kriznog štaba za zaštitu i spašavanje i gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Siniša Milić kazao je na današnjoj konferenciji za medije ispred brčanske Gradske vijećnice da je stanje na prostoru ove lokalne zajednice u epidemiološkom smislu i dalje zadovoljavajuće.

“Juče je na Sarajevski aerodrom sletila grupa putnika od kojih su četiri građanina distrikta Brčko, dva su sportisti, a drugi su po drugim osnovama boravili u Italiji. Oni su smješteni u izolaciju 14 dana u jednom hotelu u Istočnom Sarajevu. Danas su od njih uzeti brisevi, biće testirani i očekujemo rezultate. Mi smo neposredno pred ovu konferenciju za štampu s njima ostvarili kontakt, osjećaju se dobro, nemaju problema i nadamo se da će tako i ostati”, naveo je on.

Dodao je da Pododjel za javno zdravstvo BDBiH svakodnevno provjerava zdravstveno stanje dvije zaražene osobe od korona virusa, te da je dobra vijest da oni nemaju nikakve nove simptome.

“Osim činjenice da je Krizni štab u stalnom zasjedanju, 24 časa dežuraju i dežurne službe na terenu među kojima su, između ostalih, zdravstveni radnici, Policija, Inspektorat i Civilna zaštita. Tridesetak volontera svakodnevno je aktivno na terenu i to su članovi udruženja koji rade zajedno sa Civilnom zaštitom: Crveni krst, Gorska služba spasavanja, Nemo, Forum mladih za demokratiju, Udruženje građana Mikro, X centar i ostali pojednici”, istakao je Milić.

Apel i molba

Ovom prilikom se zahvalio svim građanima koji poštuju mjere i naredbe koje donosi Krizni štab i upozorio da onima koji to ne čine slijede zakonske sankcije jer, kako je naglasio, ta neodgovornost nije nešto što škodi samim pojednicima, nego i nešto što utječe na čitavu društvenu zajednicu.

Još jednom je uputio apel svim građanima da se pridržavaju mjera i naredbi, da ostanu kod svojih kuća, da ne izlaze ukoliko nemaju potrebu, a ako izlaze, da se pridržavaju preporuka, mjera i naredbi koje su propisale zabranu okupljanja i kretanja u grupi većoj od dvije osobe.

“Zamolio bih posebno političke mešetare da ostanu kod svojih kuća i ništa ne rade. Krizni štab radi potpuno jedinstveno i zahvaljujući upravo takvom radu bez uplitanja politike mi smo do sada bili efikasni sa mjerama koje smo preduzimali i koje za posljedicu imaju ovakvu ocjenu, a to je da je stanje na prostoru distrikta Brčko zadovoljavajuće. Dakle, posebno je neprihvatljivo da pojednici devalviraju mjere i naredbe koje se donose na Kriznom štabu u smislu da bi one trebale biti blaže ili se ne bi trebale primjenjivati. Ja znam da ćemo mi zbog mjera i naredbi koje smo preduzimali pretrpiti brojne kritike, ali između činjenice da ćemo biti kritikovani i da ćemo ostvariti rezultate koje za sada ostvarujemo, ja ću radije izabrati kritike, jer su sve mjere u interesu zdravlja građana i molim još jednom za strpljenje. Ovo stanje će trajati kraće ako se svi budemo pridržavali mjera i narebi Štaba”, poručio je prvi čovjek BDBiH.

Napomenuo je da su građanima na raspolaganju brojevi telefona:

  • 080050606 – Pododjel za javno zdravstvo, za sve informacije u vezi sa korona virusom;
  • 122 – Policija, za sve prijave o nepostupanju građana po naredbama;
  • 049/217-008 – SOS broj Crvenog krsta za pomoć građanima kojima su neophodni hrana i lijekovi, a koji se nalaze u rizičnim grupama ili su u izolaciji i
  • 061/133-949 – Društvo psihologa koje je 24 sata aktivno i stoji na raspolaganju građanima.
Novinar: Adis Mujdanović

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

÷ 1 = two