More

  Ispraviti nepravdu prema borcima ARBiH

  Razgovorom sa predstavnicima udruženja proisteklih iz ARBiH, glavni koordinator brčanske Vlade Damir Bulčević započeo je upoznavanje sa problemima koje tište ovu populaciju.

  Razgovori će vrlo brzo biti upriličeni i sa čelnicima udruženja preostale dvije vojne komponente koje egzistiraju u Distriktu.

  Temeljni problem je kvalitetnije provođenje usvojene zakonske regulative u ovoj oblasti, te valorizovanje benefita članova boračkih komponenti prema broju pripadnika, a ne da se „koristi uravnilovka” zbog čega, bez obzira na brojnost pojedine populacije, sve vojne komponente dobijaju identične budžetske iznose.

  „Tu nije riječ o povećanju ukupnih budžetskih izdvajanja, već o pravednijoj i kvalitetnijoj preraspodjeli”, naglasio je, u ime demobilisanih boraca ARBiH, Amir Sinanović, ilustrujući to podatkom da kod jednokratne pomoći demobilisani borac ARBiH dobije 87, dok kod drugih vojnih komponenti te prinadležnosti su između 250 i 300 KM.

  Posebna manjkavost je nedovoljno kvalitetna realizacija, odnosno utrošak dodijeljenjih sredstava.

  „Zbog ovakve situacije, odnosno tromosti u radu ‘pratećih službi’, ostalo je više od 250.000 maraka nerealizovanih sredstava namijenjenih boračkim populacijama iz reda ARBiH”, istakao je, u ime Koordinacije boračkih udruženja, Avdija Banda.

  Glavni koordinator Vlade, Damir Bulčević, je istakao da je više nego jasno da Vlada mora učiniti maksimum kako bi kroz bolju primjenu, posebno Zakona o dopunskim pravima, kao i statusno kvalitetnijim pozicioniranjem ovih udruženja, pripadnici sve tri vojne komponente bili zadovoljni.

  Bulčević je dodao da će o ovim pitanjima razgovarati i sa pripadnicima boračkih udruženja Vojske RS-a, te HVO-a.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  ÷ six = 1

  Čitano

  Povezani članci